A kegyetlen gyilkosság, amely a labdarúgás új, leggazdagabb tulajdonosát kísérti

.A szaúdi királyi palota által közzétett felvételen Mohamed bin Szalman szaúd-arábiai trónörökös herceg (j) fogadja Hajszam bin Tárik Ál Szaíd ománi szultánt a Szaúd-Arábia északnyugati részén lévõ Tabúkban 2021. július 11-én. MTI/EPA/Szaúdi királyi palota/Bandar Aldzsalud
not image

Borbély Fanni

2021. október 16. - 19:56

A Newcastle United új tulajdonosai nem éppen makulátlanok.

Miközben a Newcastle United szurkolói csütörtökön a St. James’ Parkban gyűltek össze, hogy megünnepeljék az új tulajdonost, a klub szurkolótáborán kívül sokan felhúzták a szemöldöküket az ügylet hallatán.

A Premier League zöld utat adott a klub több mint 350 millió euróért történő felvásárlásának, amelyet a Szaúdi Állami Befektetési Alap hajtott végre. Az üzlet révén a csapat a következő években a Manchester City, a Chelsea és a Paris Saint-Germain szintjére emelkedhet, de a lépéssel nagy problémák is vannak.

“Ahelyett, hogy az emberi jogok megsértésében érintettek beléphetnek a labdarúgásba csak azért, mert pénzük van, arra kérjük a Premier League-et, hogy változtassa meg a tulajdonosokkal kapcsolatos politikáját, hogy az igazodjon az emberi jogokhoz”

– áll az Amnesty International csütörtöki közleményében.

Itt válik fontossá Mohamed bin Szalmán: a 36 éves férfi vagyona 11-szerese a Manchester City tulajdonosainak, ezzel ő a futball leggazdagabb tulajdonosa. De kérdések merülnek fel a személyiségével kapcsolatban is.

2015-ben “határok nélküli partit” tartott a Maldív-szigeteken, ahová 150 nőt szállított Oroszországból és Brazíliából, miután orvosi vizsgálatoknak vetette alá őket, hogy kizárja a szexuális úton terjedő betegségek átadását. Olyan előadókat bérelt fel, mint Pitbull és Psy, és megpróbálta megvásárolni a hallgatásukat, de végül kudarcot vallott.

Egy amerikai hírszerzési jelentés a BBC szerint “a szaúd-arábiai koronaherceget gyanúsítja a 2018-as gyilkossággal, illetve Dzsamál Hasogdzsi újságíró meggyilkolásával”. A BBC jelentése szerint a herceg jóváhagyta a Hasogdzsi elfogására és megölésére irányuló tervet. A Marca azt írja, bin Szalmán a maga részéről tagadja, hogy bármi köze lenne hozzá.

Hasogdzsi a szaúd-arábiai konzulátusra ment, hogy a házassága hivatalossá tételéhez szükséges dokumentumokat keresse, és soha többé nem látták élve. Azt mondták, hogy túladagolásban halt meg, de a vizsgálat szerint élve feldarabolták a konzulátuson. Hasogdzsi özvegye, Hatice Cengiz elítélte a Newcastle eladását, amikor az 2020 áprilisában először tűnt valószínűnek, mondván, hogy “ez tönkretenné a Premier League jó hírnevét”.