Clouds
21 Budapest
Dollár
358,30 Ft
Euró
389,00 Ft
Font
443,51 Ft
Bitcoin
23,187 $

Rusvai optimista, szerinte nyáron már szórakozóhelyre is járhatunk

Budapest, 2020. november 13. A Központi Vásárcsarnokban a hétvégén is kevés a vásárló. Legtöbben a húsboltok előtt, egymástól távol állva, maszkot viselve várnak a vevők, míg sorra kerülnek. MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán
Belföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Rusvai Miklós virológus szerint júniustól már teljesen nyithat Magyarország, amennyiben ugyanilyen ütemben halad tovább a lakosság immunizálása.

Rusvai az ATV Híradójának adott interjújában tért ki arra, hogy szerinte nyárra már meglehet az a mértékű immunitás, amelynél már teljes nyitásba bocsátkozhatunk. Mint mondta, ez az eredeti vírustörzs esetében 60-70 százalék körüli, ám a brit mutáns esetében „magasabbra kell tenni a mércét” és 80 százalék feletti immunizáltságra van szükség.

Soron kívül Tavaly október óta duzzad az Ötöslottó főnyereménye: 2,35 milliárd forint vár!

A virológus biztos abban, hogy ez nyárra meglesz, ám kifejtette, hogy amennyiben mégsem érjük el ezt az átoltottsági szintet, akkor is a kezünkre fognak játszani a nyári körülmények és a száraz, meleg időjárás, amely segítséget nyújt a koronavírus elpusztításában.

„A fertőzőképessége ennek a vírusnak akkor is alábbhagy, ha a brit variánsról van szó. Ezzel együtt tartom magam ahhoz, hogy júniustól már teljes nyitás is lehet, ha ilyen ütemben halad az immunizálás. Lehet, hogy még nem érjük el a 85 százalékos átimmunizáltságot, de a nyári meleg, száraz idő segíteni fog abban, hogy a járvány alábbhagyjon”

idézte az ATV Rusvait.

A virológus ezt követően kitért arra, hogy szerinte attól sem kell félnie senkinek, hogy „az arca félig fehér, félig lebarnult” lesz a nyáron, mivel úgy véli, már maszk nélkül mehetünk nyaralni és napozni. Rusvai szerint akár vendéglőbe, uszodába és szórakozóhelyre is járhatunk akár nyáron, méghozzá maszk nélkül.

„Mihelyt az iskolának vége, a maszkviselésnek is vége lehet”

vélekedett optimistán Rusvai.

A virológus megemlítette, hogy túl vagyunk már szerinte a koronavírus-járvány harmadik hullámának csúcsán, innentől kezdve már lefele fognak ívelni a számok. Meglátása szerint két megtorpanás lesz: a húsvét utáni két hétben, mivel sokan megmozdulnak, valamint az iskolanyitás utáni két hétben.

Hozzátette: tartós tendenciaként innentől kedvező irányt – a halottak, a lélegeztetőgépen és kórházban lévők számának csökkenését fogjuk látni.