Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
347,48 Ft
Euró
378,15 Ft
Font
441,56 Ft
Bitcoin
39,515 $

Románia is beállt Izrael mögé

Románia kész orvosi segítséget nyújtani Izraelnek az őket ért súlyos támadást követően.

Fotó: EPA/ATEF SAFADI
Közel-Kelet

Takács Petra

Szerkesztő

Románia kész orvosi segítséget nyújtani Izraelnek, amennyiben szükséges – jelentette be vasárnap Alexandru Rafila egészségügyi miniszter. Az Izrael elleni támadásokat Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is elítélte.

 Alexandru Rafila, a bukaresti egészségügyi tárca vezetője közösségi oldalán közzétett bejegyzésében azt írta, „mélyen felkavarja”, ami a napokban Izraelben történik. „Az ártatlan áldozatok és családjaik mellett vagyok emberként, orvosként és egészségügyi miniszterként” – fogalmazott. Soron kívül Megvannak a nyerőszámok, óriási volt a tét az Ötöslottón

Hozzátette: a román kormány kész orvosi segítséget nyújtani Izraelnek, amennyiben szükséges, és erről tájékoztatta az izraeli diplomácia romániai vezetőjét, Azar Reuven bukaresti nagykövetet.

A civil lakosság elleni támadások

Alexandru Rafila bejegyzésében hangsúlyozta, hogy a politikai nézeteltérések csak „párbeszéd” útján rendezhetők, és „elfogadhatatlan” a civil lakosság elleni támadás. Részvétét fejezte ki azoknak, akik a drámai események során elveszítették családtagjaikat, barátaikat.

Az Izrael elleni támadásokat Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is elítélte. „Határozottan elítéljük a Hamász terrorszervezet Izrael elleni alattomos és gyáva támadását, amely legfőképpen a polgári lakosság ellen irányult. Izraelnek joga van megvédeni önmagát” – írta közösségi oldalán.

Emlékeztetett, hogy a nemzetközi humanitárius jog egyértelműen tiltja a civilek és a civil célpontok szándékos támadását. Kelemen Hunor szerint fontos, hogy a nemzetközi közösség „minden erőfeszítést megtegyen az ilyen támadások megfékezése és elítélése érdekében”, mint írta, a civilek védelme szempontjából létfontosságú a diplomáciai megoldások előmozdítása.

A román külügyminisztérium közölte, hogy vasárnapra virradóra a Tarom légitársaság két gépével 346 román és külföldi állampolgárt szállítottak haza Izraelből a romló biztonsági helyzet miatt, és a külügyi képviseletek munkatársai a tel-avivi reptéren maradt román állampolgárokat is segítik. További 92 román állampolgárt Jordániából próbálnak hazaszállítani, miután Izraelből oda menekültek.

A Wizz Air légitársaság bejelentette, hogy a romló biztonsági helyzet miatt vasárnaptól az Izraelbe tartó és onnan induló valamennyi romániai járatát törölte. Az Agerpres hírügynökség szerint Klaus Iohannis román államfő szombat este Lisszabonban úgy nyilatkozott, hogy 800-900 román állampolgár tartózkodik Izraelben, többségük turista. Az államfő szombaton Twitter-bejegyzésben ítélte el az Izraelben történteket, és Marcel Ciolacu kormányfő is hasonlóan nyilatkozott.

(MTI)

22-szert szúrták meg a börtönben a közismert rendőrt

Összesen 22 szúrást kapott a börtönben az a rendőr, akit még George Floyd halála miatt ítéltek el.