Clouds
21 Budapest
Dollár
367,50 Ft
Euró
394,61 Ft
Font
442,31 Ft
Bitcoin
22,871 $

Putyin három hónap után lapátra tette „armageddon tábornokot”

Moszkva, 2022. november 9. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2022. november 9-én közreadott képen Szergej Szurovikin vezérezredes, az Ukrajnában harcoló teljes orosz haderõ parancsnoka Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek jelent. Sojgu Szurovikin tábornok javaslatát elfogadva elrendelte az orosz erõk kivonulását a dél-ukrajnai Herszonból és visszavonását a Dnyeper folyó bal partjára. MTI/EPA/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Szergej Szurovikint október 8-án nevezték ki főparancsnokká, leváltásának okait nem közölték.

Szurovikint, akit becenevén csak “armageddon tábornoknak” hívnak, mindössze három hónap után már el is távolították az orosz-ukrán háború főparancsnoki tisztségéből – írja a Sky News.

Soron kívül 3600 fölé emelkedett a törökországi földrengés halálos áldozatainak száma

Helyére Valerij Geraszimov vezérkari főnök, az orosz hadsereg vezetője került. A változást Szergej Sojgu védelmi miniszter jelentette be, aki úgy vélekedett, hogy ezzel emelik a „különleges hadművelet vezetési szintjét.”

Valójában azonban Szurovikin leváltása mögött az állhat, hogy nem tudta megtartani Herszon városát. A háború egyik fordulópontjaként is emlegetett esemény során az oroszok kivonultak a korábban elfoglalt településről.

Szurovikin ugyanakkor teljesen nem vonul háttérbe, Geraszimov egyik helyetteseként tevékenykedik tovább. Sojgu rajta kívül további két másik helyettest is kinevezett.

Oleg Szaljukov tábornok a szárazföldi erők főparancsnokaként, Alekszej Kim pedig vezérkari főnökként, közvetlen helyettesként dolgozik Geraszimov keze alá.