Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
69,064 $

Távvezérelt csótányok játszhatnak kulcsfontosságú szerepet a mentési műveletekben

A szingapúri Nanyang Technológiai Egyetem tudósai sikeresen fejlesztettek ki távirányítású csótányokat, amik forradalmasíthatják a kutató-mentő műveleteket.

...svg content...Fotó: Unsplash/MJ NE
Technológia

Kiss László

Szerkesztő
TÉMÁK

A szingapúri kutatók egyedülálló madagaszkári csótánytípust fejlesztettek ki, amely olyan, úgynevezett elektronikus „hátizsákkal” van felszerelve, amely lehetővé teszi az ember számára, hogy távolról irányítsa a mozgásukat. A biológia és a robotika innovatív integrációja a hatékonyság növelését célozza a kihívásokkal teli környezetekben, például katasztrófa sújtotta helyszíneken.

NewScientist magazinban részletezett projekt során a csótányokat könnyű érzékelőkkel és jeladókkal szerelik fel, amelyek minielektródákon keresztül jeleket küldenek a rovarok érzékszerveihez. Ezek a jelek irányítják a csótányokat, lehetővé téve számukra, hogy meghatározott helyek felé navigáljanak, elkerüljék az akadályokat, és akár egymást is segítsék a fizikai akadályok leküzdésében. Soron kívül Egy rendőrre is rátámadt a szüleivel végző újpesti kettős gyilkos

A sivatagi körülmények között végzett tesztek során a csótányok bebizonyították, hogy képesek pontosan követni az emberi parancsokat. A technológia lehetővé teszi az egyes rovarok vagy egy raj irányítását, a vezető csótány pedig a többieket irányítja egymáshoz viszonyított helyzetük alapján.

Hirotaka Sato, a Nanyangi Technológiai Egyetem vezető kutatója szerint az általuk kifejlesztett megoldásnak nagy hasznát vehetik az olyan helyeken, ahol a hagyományos gépek túl lassúak vagy képtelenek lennének a sűrű törmeléken való manőverezésre. A kutatócsoport elképzelései szerint a kiborg rovarok akár kulcsszerepet is játszhatnak majd a kereső-mentő akciókban, mivel az emberek és a hagyományos gépek számára elérhetetlen területeken is megtalálhatják a túlélőket.

Xavi megerősítette, a Barcelona elnöke rúgta ki őt, de vissza akar térni

Xavi nem kertelt, és elárulta, hogy Laporta, a Barcelona elnöke rúgta ki őt, de továbbra is a Barca szurkolója marad.

Beszakadt az úttest egy teherautó alatt Csepelen

Furcsa baleset történt Budapesten, Csepelen, ahol egy beszakadt úttest miatt kell intézkedniük a hatóságoknak.