Dollár
394,92 Ft
Euró
416,92 Ft
Font
483,49 Ft
Bitcoin
17,257 $

Csörte alakult ki Putyin és az Európai Unió között földgázügyben, politikai játszmáról beszélnek

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje az EU külügyminisztereinek luxembourgi ülésén 2021. október 18-án. MTI/EPA/Julien Warnand
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi vezetője úgy véli, az energiaárak ugrásszerű növekedése egy geopolitikai játszmának a része.

Előzmény:

 

 

 

Egyre több uniós országban háborodnak fel a megállás nélkül emelkedő energiaárakon, amely most már ideiglenesen a kereskedelmi blokk legégetőbb problémájává vált. Még egy soron kívüli uniós csúcsot is összehívtak Luxemburgba, ahol ez lesz a téma.

Soron kívül Közel a megállapodás, 15%-kal emelkedhet a minimálbér jövőre

A földgáz árának emelkedése befolyásolja a leghangsúlyosabban az energiaárak emelkedését, mivel egyelőre még mindig ezt használják Európában áramtermelésre. A 2019-es adatok szerint Európa földgázellátásának 40 százalékáért Oroszország volt a felelős.

„Az energiaárak emelkedésének mély geopolitikai gyökerei vannak, ez egy geopolitikai játszma része. Vannak problémák a szabályozásokkal is, amiket belülről kell megoldanunk, de a gáz ára, a ritkasága szerintem inkább geopolitikai lencsén keresztül vizsgálandó”

fogalmazott Josep Borell.

Borrell rögtön hozzátette, hogy Oroszország semmiképpen sem vádolható meg szerződésszegéssel, ugyanis szállítja a földgázt folyamatosan, viszont nem növelték meg annak mennyiségét, pedig erről korábban szintén megállapodtak.

A Politico is megjegyzi, hogy a nyilatkozat minden bizonnyal Vlagyimir Putyin korábbi kijelentésére lett válasz, ugyanis az orosz elnök azt állította, hogy Oroszország sosem fogja politikai fegyverként használni a földgázt, ennek az aggodalomnak semmi alapja nincs.

Orosz tisztviselők pedig már azzal is vádolták lényegében az uniót, hogy saját magukat lövik lábon azzal, hogy nem kötnek már hosszú távú szerződéseket a Gazprommal, Oroszország földgáz-exportáló óriáscégével, hanem a piaci árak alapján vásárolnak az energiahordozóból.

Nagy kérdés továbbra is, hogy Moszkva hajlandó lesz-e növelni az Európába szállítandó gáz mennyiségét. A kontinens földgáztárolói egyre inkább kezdenek kiürülni, ami szintén hozzájárul a pánikhoz, Putyin viszont korábban azt ígérte, hogy Oroszország készen áll növelni a mennyiséget.

Néhány elemző szerint Oroszországnak érdekében áll, hogy magasan tartsa az energiaárakat az Európai Unióban annak érdekében, hogy elégedetlenséget keltsen a blokk zöld tervei között, hogy átállítják a gazdaságokat legkésőbb 2050-ig a megújuló energiára.

Borrell szerint egyébként Oroszország nem az egyetlen geopolitikai tényező, Észak-Afrikában is vannak problémák, különösen Marokkó és Algéria felől. Az is nehezíti Európa energiaválságát, hogy Katar felől inkább Ázsia felé mennek a cseppfolyósított földgázszállítmányok, nem Európa felé.