Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,462 $

Pénzügyminisztérium: decemberben módosítják a költségvetést 

Fotó: Orbán Viktor miniszterelnök (k), Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes (b), Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (j2), Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezetõ miniszter (j), valamint a képviselõk szavaznak az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 19-én. Az Országgyûlés 135 igen szavazattal, 54 nem ellenében elfogadta Magyarország 2023-as központi költségvetését. MTI/Koszticsák Szilárd
Gazdaság
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A tárca szerint a költségvetés továbbra is szem előtt tartja az elfogadott, legfontosabb irányvonalakat: a családok és a nyugdíjasok támogatását, Magyarország biztonságát, valamint a munkahelyek védelmét. 

A pénzügyminiszter korábban már utalt rá, hogy dolgoznak a költségvetés módosításán, ezt most a tárca meg is erősítette a Világgazdaságnak, viszont már nem tehetik parlamenti keretek között, ugyanis az Országgyűlés szerdán befejezte az őszi ülésszakot, ezért a kormányrendeletet kell választani. 

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

Orbán Viktor miniszterelnök is elmondta még szeptemberben, amikor megnyitotta beszédével a parlament őszi ülésszakát, hogy a költségvetés végső formáját decemberben alakítják ki, és amelyben új családtámogatási intézkedések is megjelennek majd.

Rendeleti úton módosíthatják a büdzsét 

A PM megerősítette a lapnak küldött válaszában, hogy az átalakításra a megváltozott gazdasági helyzet miatt van szükség, ugyanis az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciós politika egész Európa gazdaságát válságba taszította. Az alapjaiban megváltozott helyzett miatt van szükség a költségvetés módosítására, amelyet még ebben az évben meg fognak tenni. 

A tárca hangsúlyozta, hogy a költségvetés továbbra is szem előtt tartja az elfogadott, legfontosabb irányvonalakat: a családok és a nyugdíjasok támogatását, Magyarország biztonságát, valamint a munkahelyek védelmét. 

Az Országgyűlést elnöklő Lezsák Sándor szerdán lezárta az őszi ülésszakot, várhatóan csak szeptemberben folytatják a képviselők a munkát, tehát nem tudnak dönteni a költségvetésről, ezért a kormány, úgy tűnik, rendeletben fogja átírni azt. Erre az ukrajnai háború miatt hatályban lévő veszélyhelyzetben lehetősége is van. 

A 2023-as költségvetési törvényt még nyáron szavazta meg a parlament. Ekkor a kormány a rezsi- és a honvédelem költségvetéseként hivatkozott rá, amely a következő számokat tartalmazta: 

  • 4,1 százalékos gazdasági növekedés,
  • 3,5 százalékos GDP-arányos hiánycél,
  • a bruttó hazai termék – a 2022 végén várható 76,1-ről – 73,8 százalékára csökkenő államadósság és
  • 5,2 százalékos infláció.

A VG-nek a PM azt írta, hogy a gazdasági helyzet azóta nagyban megváltozott, ezért jelenleg 15 százalék körülire várják a jövő évi inflációt, míg a GDP-növekedés 1-1,5 százalék körül lehet.