Clouds
21 Budapest
Dollár
358,25 Ft
Euró
385,42 Ft
Font
437,81 Ft
Bitcoin
28,018 $

Mióta itt jártál:

A Pfizer egy 43 milliárd dolláros üzletet jelentett be

TÉMÁK:
#Pfizer #Rák
Fotó: MTI/EPA/Jason Szenes
Orvostudomány
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A gyógyszeripari óriás hétfőn jelentette be, hogy 43 milliárd dollárért felvásárolja a Seagen biotechnológiai vállalatot, mely egy rák elleni gyógyszer fejlesztésén dolgozik.

Az Al Jazeera jelentése szerint a Pfizer bejelentette, hogy 43 milliárd dolláros üzletet kötött, melynek keretében felvásárolja a Seagen biotechnológiai vállalatot, ezzel kiegészítve a a rák elleni gyógyszeres portfólióját. A hétfőn bejelentett üzlet a Pfizer valaha volt legnagyobb akvizíciója a koronavírus elleni oltóanyag bevételei után.

Soron kívül Szuper újdonságokkal vár a Disney+ áprilisban

A gyógyszeripari óriás közlése szerint a Seagen minden egyes részvényéért 229 dollár (82 556 forint) készpénzt fizet, ezt követően pedig azt tervezik, hogy nem szólnak bele a biotechnológiai cég munkájába, csak hagyják, hogy “folytassák az innovációt”. A felvásárlással azonban jóval több erőforrással fognak rendelkezni, így várhatóan a kutatás és a fejlesztés is felgyorsul majd.

Albert Bourla, a Pfizer elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott az akvizíció kapcsán:

“Nem az aranytojást vesszük meg. Azt a tyúkot vásároljuk meg, amelyik az aranytojást tojja.”

A washingtoni székhelyű Seagen az antitest-gyógyszer konjugátum, azaz ADC-technológiával való munkára specializálódott. Kulcsfontosságú termékei mind laboratóriumban előállított, monoklonális antitesteknek nevezett fehérjéket használnak, melyek felkutatják a rákos sejteket, hogy segítsenek a rákölő gyógyszer bejuttatásában, miközben kímélik a környező szöveteket.

A Pfizer lépése pedig nem meglepő, hiszen egy ideje már prioritást élveznek a vállalatnál a rákellenes gyógyszerekkel kapcsolatos kutatások, ám eddig csak néhány első generációs ADC-kezelést hoztak forgalomba, szemben a Seagen négy terápiájával.