Dollár
391,65 Ft
Euró
406,34 Ft
Font
470,86 Ft
Bitcoin
16,492 $

Öttusa: az ausztrál elnökjelölt forradalmasítaná a nemzetközi szövetséget

Fotó: Réti Kamilla a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság vegyes váltó lovaglás versenyszámában 2022. szeptember 19-én. A Tamás József és Réti Kamilla páros a kilencedik helyen végzett. MTI/Kovács Anikó

Takács Petra

2022. október 31. - 15:13

Alex Watson szerint a sportág példátlan változások előtt áll, és szerinte az UIPM vezetősége nem demokratikusan jár el, nem tarja be az alapszabályban foglaltakat, továbbá kezelni kell a rendszer szintű hibákat az irányítás és a fejlesztések területén. 

Alex Watson korábbi ausztrál olimpikon, a 2000-es sydneyi játékok öttusaversenyének igazgatója bejelentette, hogy pályázik a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) elnöki posztjára.

Soron kívül Rövidesen bemutatják a B-21 Raidert, a világ legfejlettebb harci repülőjét

A tervének hétfői londoni közzétételekor támogatásáról biztosította őt személyes jelenlétével Joseph Choong, a britek olimpiai, illetve vb-címvédője.

Watson, aki versenyzőként 1984-ben Los Angelesben, 1988-ban Szöulban és 1992-ben Barcelonában vett részt a játékokon, úgy véli: le kell váltani a hivatalban lévő elnököt, a tavaly nyolcadszor megválasztott német Klaus Schormannt, mert a sportág példátlan változások előtt áll, és szerinte az UIPM vezetősége nem demokratikusan jár el, nem tarja be az alapszabályban foglaltakat, továbbá kezelni kell a rendszer szintű hibákat az irányítás és a fejlesztések területén. 

A UIPM jövő szombaton és vasárnap tartja évi rendes – online – kongresszusát, amelynek napirendjén nem szerepel elnökválasztás, mivel az tavaly volt. A sportág legfelsőbb testületének mostani legfontosabb feladata a lovaglás helyére kiválasztott akadályverseny véglegesítése.

Az MTI megkeresésére a hazai szövetség főtitkára közölte, hogy az elnökség a jövő szerdai ülésén alakítja ki végleges álláspontját a kongresszus témáit illetően.

A nemzetközi szövetség végrehajtó bizottsága tavaly novemberben jelentette be, hogy a 2024-es játékok után a lovaglás már nem lesz része a sportágnak, majd a kongresszus – nemzetközi tiltakozás ellenére – helyben hagyta azt. A dán szövetség februárban a CAS-hoz fordult, és kérte a döntés érvénytelenítését, mivel szerinte a vb-nek nem volt joga ilyen határozatot hozni, megszegte a UIPM alapszabályát és megsértette az etikai kódexet. 

A UIPM novemberben azzal indokolta a szám kivételét, hogy az addigi formájában bizonytalan az öttusa helye az ötkarikás programban. Aztán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó testülete decemberben bejelentette, hogy – a súlyemelés és az ökölvívás mellett – az öttusa nem szerepel a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjában, ugyanakkor bizonyos feltételek teljesülése esetén még bekerülhet. A NOB közgyűlése februárban hasonlóan foglalt állást.

A UIPM májusban tudatta, hogy akadályverseny tesztelése kezdődik meg annak a folyamatnak a részeként, amelynek végén a párizsi olimpia után a lovaglást új számmal váltják fel. A világszövetségnek év végéig kell véglegesítenie javaslatát az új formátumra vonatkozóan, illetve addig kell megjelölnie, hogy melyik sportág kerül be a lovaglás helyére. Emellett jelentős költségcsökkentést kell felmutatnia és bizonyítania, hogy a sportág biztonságos, széles körűen hozzáférhető és vonzó a fiatalok, illetve a nagyközönség számára. 

A UIPM kongresszusa négy tesztverseny után a jövő hétvégén foglal véglegesen állást. A Los Angeles-i ötkarikás programba – kedvező NOB-döntés esetén – jövőre kerülhet vissza a sportág.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.