Indulnak az orosz választások, a Google és az Apple eltávolította Navalnij alkalmazását

Orosz katonák leadják szavazatukat egy szentpétervári szavazóhelyiségben a háromnapos orosz parlamenti és regionális választások elsõ napján, 2021. szeptember 17-én. MTI/AP/Dmitrij Loveckij
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 19. - 16:20

A Google és az Apple eltávolította áruházaikból Alekszej Navalnij bebörtönzött Kreml-kritikus taktikai szavazóalkalmazását – közölte pénteken csapata, miután Oroszország azzal vádolta az amerikai techcégeket, hogy beavatkoznak belügyeibe.

Oroszország péntektől vonul az urnákhoz, hogy új parlamentet válasszon a háromnapos szavazáson, amelyet valószínűleg a kormányzó Egységes Oroszország párt fog megnyerni annak ellenére, hogy a Kreml kritikusai elleni, évek óta legnagyobb mértékű leszámolás után jelentősen visszaesett a nézettség.

Vlagyimir Putyin elnök legádázabb belpolitikai ellenfele, Navalnij szövetségesei a mobilalkalmazás segítségével taktikai szavazási kampányt terveztek szervezni, hogy csapást mérjenek az Egységes Oroszország pártra.

Oroszország azonban ebben a hónapban azt követelte, hogy az Apple és a Google távolítsa el az alkalmazást az áruházakból, mondván, hogy ennek megtagadását a parlamenti választásokba való beavatkozásként kezelnék. Az Apple és a Google nem reagált az ezzel kapcsolatos megkeresésekre.

Csütörtökön Oroszország közölte, hogy hivatalos megkeresést intéztek a két vállalat vezetőihez. Ivan Zhdanov, Navalnij egyik külföldön élő szövetségese pénteken azt mondta, hogy az eltávolítás politikai cenzúrának minősül írja a Reuters.