Dollár
426,35 Ft
Euró
421,07 Ft
Font
481,56 Ft
Bitcoin
19,975 $

Az USA „egyre jobban belekeveredik” az ukrajnai konfliktusba egy orosz diplomata szerint

Fotó: Joe Biden amerikai elnök az ukrajnai háborúról beszél a washingtoni Fehér Ház Roosevelt termében 2022. április 28-án. MTI/EPA/Bloomberg/Samuel Corum
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 14. - 22:45

Elmondása szerint megvan az oka annak, hogy miért „problematikus” ukrán kérdésekről tárgyalni Washingtonnal.

Alekszandr Darcsiev, az orosz külügyminisztérium észak-amerikai főosztályának igazgatója úgy véli, Washington Kijevre gyakorolt befolyása „minden létező határon túllép”, ezáltal az USA „egyre jobban belekeveredik” az ukrajnai konfliktusba.

„A nagyszabású katonai és pénzügyi segítségnyújtáson, valamint az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij rezsimjének erkölcsi támogatásán túl az amerikaiak mindinkább a konfliktus közvetlen részeseivé válnak” – mondta.

Majd rámutatott, mindezt az ukrán tisztviselők nyilatkozatai is elárulják, különösen Vadim Szkibickij, Ukrajna katonai hírszerzésének helyettes vezetője, aki korábban azt mondta, az ukrán hadsereg amerikai támogatóival konzultál, mielőtt a HIMARS rakétavetőkkel támadást indítana – írta a TASS.

Darcsiev szerint mindez arra utal, hogy a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok, valamint Ukrajna felszabadított területeire mért halálos csapások az amerikai döntéshozó központok jóváhagyásával történnek, így kifejezetten „problematikus” ukrán kérdésekről tárgyalni Washingtonnal.