Clouds
21 Budapest
Dollár
353,19 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,84 Ft
Bitcoin
23,659 $

Orbán Viktor szerint ez a lengyel-magyar viszony igazi kérdése

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k), mellette Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter (b) és Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelõs államtitkára (j) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2021. december 21-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Belföld
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A kormányfő a lengyel-magyar sorsközösség tekintetében az ukrajnai háborúról beszélt. 

Orbán Viktor évértékelő Kormányinfót és nemzetközi sajtótájékoztatót tartott, amelyen szóba került a lengyel-magyar viszony és a V4-ek helyzete, miután az országok viszonya előtérbe került az ukrajnai háborúval, ugyanis Magyarország és Lengyelország sok kérdésben nem ért egyet. 

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

A miniszterelnök elöljáróban elmondta, hogy van lengyel-magyar sorsközösség, már csak azt érdemes megnézni, hogy a II. világháború után ugyan ott kötöttünk ki, a lengyelek győztesként ugyanúgy megkapták a kommunizmust, ahogy mi vesztesként, ha pedig egészen a középkorig tekintünk vissza, akkor látjuk, hogy a lengyel-magyar barátság nagy érték. 

A kormányfő kiemelte, hogy valójában a két ország stratégiailag ugyanúgy tekint a háborúra, és ez a legfontosabb: Oroszország ne jelentsen fenyegetést az Európai Unióra, és ehhez kell egy erős Ukrajna, amely a kettő között van. 

Az igazi kérdés, amelyben ellentét van, hogy a háborúra hogyan tekint a két ország, ugyanis a lengyelek úgy gondolják, hogy az ukránok az ő szabadságukért harcolnak, miközben a magyarok úgy gondolják, hogy az ukránok a saját hazájukért harcolnak, hősiesen, de nem ők védik meg Magyarországot, hanem Magyarországot a Magyar Honvédség és a NATO védi meg. 

Hozzátette, hogy az ukrán háború nincs befolyással ebből a szempontból Magyarország biztonságára, viszont ahhoz, hogy értsük a magyar és a lengyel álláspontot, elég ránézni a térképre. 

A V4 kapcsán elmondta, hogy míg korábban a migráció volt a központban a négy ország együttműködésében, a miniszterelnök szeretné, ha az energetika kérdése a jövőben kiemelt téma lenne középtávon, de ez addig nem valósulhat meg, amíg mindegyik ország a szankciók felől közelíti meg a kérdést.