Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,491 $

Orbán Viktor: nem kell tartani ellátási problémáktól, a problémát az ár jelenti

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2022. november 18-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

A magyar miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió vendége volt, többek között arról is beszélt, hogy mennyire nem működnek a szankciók.

Orbán az interjúja elején elmondta, 9 hónapja tart a háború, és eredetileg az volt az eredeti elképzelés, hogy a szankciókkal lezárhatjuk a háborút, vagy legalábbis közelebb kerülünk annak végéhez.

Megjegyezte, a szankciók egyetlen egy milliméterrel sem vittek közelebb bennünket a háború végéhez, ellenben súlyos gondokat okoztak az Európai Unió országainak. „Nehéz tél előtt állunk, Ukrajna egyre nehezebb helyzetben van.”

Hozzátette, az oroszokat is éri gazdasági kár, de a magas energiabevételeik miatt más helyzetben vannak, és tudják folytatni a háborút. Ennek alapján Orbán azt mondta, a szankciós politika nem érte el a célját, és elhibázott volt.

A legkomolyabb része a szankcióknak december 5-én lép hatályba az olajkorlátozással, ami Orbán szerint meg fogja nehezíteni az európai gazdaság működését. Mivel azonban Magyarország mentességet harcolt ki magának, joga van arra, hogy orosz olajat importáljon, így nem kell tartani ellátási problémáktól.

A problémát az árak jelentik, és most azt várják, hogy a hamarosan életbe lépő korlátozás milyen hatással lesz erre.