Dollár
432,11 Ft
Euró
423,19 Ft
Font
482,06 Ft
Bitcoin
20,035 $

146,8 milliárd forintot fizet ki az OBA a Sberbank-betétesek kártalanítására

Fotó: A Sberbank Magyarország Váci úti bankfiókja 2022. február 28-án. A banknál a Magyar Nemzeti Bank (MNB) két bankszünnapot rendelt el a hitelintézet kérésére ettől a naptól. Ezen időszakban az ügyfelek bankkártyás tranzakciókat igen, ám számlaműveleteket nem tudnak indítani, számlájukra azonban érkezhet pénz. MTI/Bruzák Noémi
not image

Takács Petra

2022. március 11. - 21:34

Újabb fontos információkat kaptak a Sberbank-betétesek, akik kártalanításra várnak a kialakult helyzet miatt.

Újabb fontos információkat kaptak a Sberbank-betétesek, akik kártalanításra várnak a kialakult helyzet miatt.

Soron kívül Nyerő Páros: Bíró Bea szerint Megyeri Csilla így se, úgyse lesz olyan szép, mint ő

Az Országos Betétbiztosítási Alap a Sberbank Magyarország Zrt. 65 158 betétesének 146,8 milliárd forint kártalanítási összeget fizet ki – közölte az OBA pénteken este az MTI-vel.

 A tájékoztatásban azt írták, hogy az összeget a Sberbank által 2022. március 7-én, a nap végéig az OBA-hoz beküldött adatok alapján közlik. A legtöbb betétes, szám szerint 41 292 postán kapja meg a neki járó összeget. A Takarékbankon keresztül 12 714 volt sberbanki ügyfél jut a neki járó pénzhez, a 2,5 millió forintnál nagyobb kártalanítási összeggel rendelkező magánszemélyek, valamint a 20 millió forintnál nagyobb kártalanítási összeggel rendelkező cégek.

Banki átutalással 1691 ügyfélnek fizet az OBA. A kártalanításra jogosultak 83 százaléka magánszemély, 17 százaléka cég. A legtöbb kártalanításra szoruló ügyfél Budapesten és Pest megyében lakik. A fővárosban a számuk meghaladja a 10 ezret, Pest megyében 5 ezer és 10 ezer között van. Számuk 10 megyében 2 és 5 ezer között mozog, két megyében pedig ezer alatt van.

Az OBA statisztikája életkor szerinti megoszlást is tartalmaz, a legtöbben (mintegy 14 ezren) a 40-49 éves korosztályba tartoznak, ezt követik a 30-39 évesek (12 ezren) majd az 50-59 évesek (több mint 10 ezer). Csaknem 2 ezer a 0-18 évesek száma a kártalanításra jogosultak között, ennél jóval kevesebben vannak a 80-89 évesek, de elenyésző számban akadnak 90 év felettiek is.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

A Magyar Nemzeti Bank március 2-án közölte, hogy miután az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál, a jegybank is visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. engedélyét és elrendelte annak végelszámolását. Az Országos Betétbiztosítási Alap a Sberbanktól kapott adatok alapján március 10-én kezdte meg a kártalanítások kifizetését. Az OBA 100 ezer eurónak megfelelő forint összegig – 38 millió forint – kártalanítja a betéteseket. Az OBA által nem biztosított kategóriába tartozó betétrészre a végelszámolási eljárásban lehet hitelezői igénybejelentést  tenni. Ez utóbbi kifizetésekkel a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. foglalkozik.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.