Dollár
429,44 Ft
Euró
414,98 Ft
Font
462,32 Ft
Bitcoin
19,404 $

Rengeteg hazai céget negatívan érintett a Sberbank bukása

MTI/Bruzák Noémi
not image

Kulcsár Péter

2022. március 8. - 13:35

Többek között a paksi atomerőművet üzemeltető vállalatok is ennél a pénzintézetnél vezették számláikat.

Az Opten a nyilvános cégadatbázisból hozzáférhető bankszámlaszámok alapján 14 részben köztulajdonú céget, a 10 milliárd forintnál nagyobb árbevételű vállalkozások közül pedig 54 sberbankos folyószámlával rendelkezőt talált – írta a Napi.hu.

Soron kívül Már négy helyen szivárog a sérült Északi Áramlat 

Azok, akiket érintett az ügy, nem szívesen beszéltek arról, hogyan esett a választásuk a Sberbankra, milyen ügyletet finanszírozott nekik az orosz bank, és mennyi pénzük ragadt bent a végelszámolás miatt.

Az ASE AO Magyarországi Fióktelepének munkatársa ingerülten hárította el az érdeklődést. A fióktelep a paksi ipari parkban bejegyzett, az atomerőmű-beruházásban érdekelt orosz Atomstroyexport magyarországi lerakata, és kizárólag a Sberbanknál volt számlája. 

Más orosz érdekeltségi körbe tartozó cégek is találhatók a listán, ilyen például a dunaújvárosi Dutrade Zrt. kereskedő cég, az ISD Dunaferr Zrt. érdekeltsége. A dunaújvárosi vasműnél ugyancsak van nyoma Sberbank-számlának, ami nem csoda, hiszen a cégben az orosz külkereskedelmi bank, az állami Vnyesekonombank a főtulajdonos – írta a lap.

Szintén az orosz banknál vezették számláikat a Mercarius Flottakezelő Kft.-nél, ami gépjárműket biztosít az atomerőmű részére. A BKV-nál is megérezték a bank csődjét:  fővárosi közlekedési vállalat 2017-ben nyitott pénzforgalmi bankszámlát a Sberbanknál.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.