Dollár
423,15 Ft
Euró
407,67 Ft
Font
456,05 Ft
Bitcoin
19,992 $

Jó híreket kaptak az egykori Sberbank-ügyfelek

MTI/Bruzák Noémi
not image

Kulcsár Péter

2022. március 7. - 15:22

150 milliárd forint hitelt ad az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA) a Magyar Nemzeti Bank (MNB) annak érdekében, hogy gördülékenyen le tudják bonyolítani a Sberbank betéteseinek kártalanítását.

Elindult egy olyan fajta szóbeszéd Magyarországon, hogy bármelyik másik bankkal is megtörténhet, ami a Sberbankkal. A magyar bankrendszer azonban stabil – mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke az RTL Klubban.

Soron kívül 11 millió kilométerre lévő aszteroidát talált telibe a NASA szondája

A magyar bankoknál mintegy 1600 milliárd forint szabad tőke van, a likviditás, amit a bankok egymás között mozgatni tudnak 17 ezer milliárd forint, ami a teljes magyarországi GDP harmada. Ráadásul tavalyi év a 2019-eshez képest is erős volt a magyar bankrendszerben, minden szolgáltatás zavartalanul működik – részletezte a szakember.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 100 ezer euróig, több mint 38 millió forintig kártalanítja az ügyfeleit; ennek érdekében az MNB 150 milliárd forint hitelt biztosít erre az OBA-nak.

A végelszámolási eljárás során derül ki, hogy van-e elég vagyona (fiókok, autók, hitelek) a banknak a 100 ezer euró fölötti betétek és más tartozások kifizetésére. Ha ez nem sikerült, akkor felszámolásra kerül sor, ennek során jó eséllyel valamekkora összeget a károsultak a 100 ezer euró fölött is vissza fognak kapni – ismertette Kandrács Csaba.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.