Pár nap és jöhet a nyugdíjkiegészítéssel kapcsolatos bejelentés, erre lehet számítani

Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az eddig tapasztaltak alapján a hivatalos rendelet október első napjaiban érkezhet, de a kormánydöntésre, valamint a pótlólagos emelést tartalmazó kormányzati bejelentésre már csak pár napot kell várni.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt szerdai Kormányinfón közölte, a kormány szeptember végéig dönt a nyugdíjkorrekció mértékéről. Minderre azért lesz szükség, mert az augusztusi inflációs adat alapján nyilvánvalóvá vált, hogy az egész éves átlagos infláció mértéke idén magasabb lesz 15%-nál, ami a kormány eredeti várakozása volt és amilyen mértékben januárban emelték a nyugdíjakat.

Soron kívül A földrengés nyomán vulkánkitöréstől tartanak Nápoly közelében

A legutóbbi inflációs adat alapján például az OTP elemzői az eddigi 17,6%-ról 17,9%-ra emelték az éves inflációra vonatkozó prognózisukat. A kormány legutóbbi közlése alapján pedig valahol 17,5-17,7% körül lehet a 2023-as infláció mértéke – írta a Portfolio.

A portál szerint érdemes megjegyezni, hogy az idei év eddigi trendje az volt, hogy a nyugdíjas infláció 1-1,5 százalékponttal magasabb volt minden hónapban, mint az általános pénzromlási ütem, vagyis könnyen lehet, hogy idén éves szinten a nyugdíjas infláció mértéke 18,5-19% lehet.

Erre számít a szakértő

Farkas András nyugdíjszakértő, a Nyugdíjguru News alapítója úgy véli, az éves nyugdíjas infláció magasabb lehet az általános inflációnál idén, valahol 18,7-19,2% körül, ugyanakkor hozzátette: egyetlen előzetes becslés sem köti a kormányt, de feltehetően legalább 2,5%, legfeljebb 3,5% korrekcióra számítani lehet. Egyes nyugdíjas szervezetek 3,5-4%-os mértékkel számolnak.

A jogosultak egyrészt kapnak majd 11 havi pótlólagos nyugdíjemelést visszamenőlegesen (első tíz hónap és a 13. havi nyugdíjra jutó emelés összege), egy összegben, valamint a novemberi nyugdíjukat már a magasabb összegben – írták.

A medián nyugdíj összege 186 ezer forint, míg az átlagnyugdíj összege 208 ezer forint. Ha az előbbire vetítjük a 4,2%-os pótlólagos emelés mértékét, akkor havi 7800 forint plusz jön ki, ha utóbbira, akkor 8700 forint adódik. Vagyis novemberben egy összegben az átlagnyugdíjat kézhez kapó időskorú 96 ezer forintnyi egyszeri juttatásban részesülhet – részletezték.

Ha a novemberi emelés 4% lesz, akkor az a költségvetésnek legalább 200-220 milliárd forintnyi plusz kiadást jelenthet. A pótlólagos nyugdíjemeléssel kapcsolatos bejelentést illetően a portál arra emlékeztetett, hogy 2021-ben a döntés október 6-án jelent meg, míg 2022-ben október 5-én hirdette ki a kormány.