Folytatódik a nyomozás a szalmonellás Kinder csokik ügyében

Fotó: A Ferrero olasz csokoládégyártó logója a belgiumi Arlonban működő gyár bejáratánál 2022. április 7-én. Az EU több tagállamában jelentettek szalmonella okozta megbetegedéseket, amelyekről bebizonyosodott, hogy az Arlonban készült, különféle Kinder csokoládétermékekhez köthetők. MTI/EPA/Julien Warnand
not image

Koós Alexandra

2022. június 11. - 22:37

A jelenlegi akció során dokumentumokat és számítógépes eszközöket foglaltak le, letartóztatásokra azonban nem került sor.

Folytatódik a nyomozás a szalmonella-járvány ügyében, ezért a hatóságok több Ferrero telephelyet is célba vettek. A hét folyamán hat belgiumi és luxemburgi létesítményt kutatták át, köztük az arloni gyárat, ahol minden valószínűség szerint a fertőzés történt.

A belga élelmiszerbiztonsági hivatal április elején leállította a termelést az üzemben, miután közel 450 szalmonellás megbetegedést regisztráltak több országban, azonban a tervek szerint újraindulhat a munka, ha minden részlet megfelel az előírásoknak.

A jelenlegi akció során dokumentumokat és számítógépes eszközöket foglaltak le, a luxemburgi ügyészség pedig megerősítette, hogy letartóztatásokra nem került sor – írta a Food Safety News.

Az év eleji Kinder csoki-botrányhoz köthető első esetet január 7-én jelentették az Egyesült Királyságban, majd a vizsgálatok és az egyéb ehhez köthető tevékenységek elvégzése után március 27-én értesítették a WHO-t.

Ezt követően a Ferrero megerősítette, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal, emellett fokozták az ellenőrzéseket és növelték a mintavételes vizsgálatok számát, majd a negatív szalmonella-tesztek után ismét forgalomba hozták a csokoládékat.

Korábban Nicolas Neykov, a cég franciaországi igazgatója a Le Parisiennek tett nyilatkozatában azt mondta, hogy összesen több mint 3 ezer tonna Kinder-terméket vontak vissza a piacról, ez a lépés pedig több tízmillió eurójába került a vállalatnak.

A Napi.hu beszámolója szerint a fertőzést feltehetőleg egy vajtartály szűrője okozta a belgiumi arloni üzemben, és fertőzött nyersanyagoktól, vagy emberektől származik.