Dollár
429,48 Ft
Euró
415,31 Ft
Font
464,44 Ft
Bitcoin
19,423 $

Újabb orosz kémbotrány tört ki Németországban

Fotó: Illusztráció/MTI/EPA/Filip Singer
not image

Takács Petra

2021. augusztus 11. - 19:57

Rövid időn belül a második orosz vonatkozású kémbotrány tört ki Németországban, ezúttal a brit nagykövetség munkatársa lehet érintett.

Oroszországnak folytatott kémkedés gyanúja miatt őrizetbe vették a berlini brit nagykövetség egyik alkalmazottját – közölte a német szövetségi legfőbb ügyészség szerdán.

Soron kívül 17-en vesztették életüket egy étteremben kitört tűz miatt Északkelet-Kínában

A közleményben a személyes adatok védelméről szóló jogszabályok alapján csak David S. néven azonosított férfi a német és a brit szervek közös nyomozása szerint legalább egyszer átadott a munkája révén hozzá került dokumentumokat egy orosz hírszerző szervezet képviselőjének. Szolgálatáért készpénzt kapott, egyelőre ismeretlen összegben.

A brit állampolgárságú nagykövetségi dolgozót kedden fogták el Potsdamban, és átkutatták a lakását.

Alig néhány hónap alatt ez a második orosz vonatkozású kémügy Németországban. Júniusban az augsburgi egyetem egy orosz állampolgárságú munkatársát vették őrizetbe.

Az Ilnur N. néven azonosított férfit ugyancsak azzal gyanúsítják, hogy pénzért cserébe a munkájával összefüggő információkat adott át egy orosz hírszerző szolgálatnak. A legfőbb ügyészség gyanúja szerint legalább 2020 októbere óta kémkedett, és elfogásáig legalább háromszor találkozott a szolgálat egyik emberével.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.