Kezd alábbhagyni az áradás Délnyugat-Németországban, de még mindig nem lehet fellélegezni

Vízben elmerült autók az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban fekvõ Erftstadtban 2021. július 17-én. Németországban a koblenzi rendõrség közlése szerint eddig 90 ember vesztette életét a természeti katasztrófában Rajna-vidék-Pfalz tartományban. Elõzõleg 43 halálos áldozatot jelentettek Észak-Rajna-Vesztfália tartományból. MTI/AP/Michael Probst
not image

Nagy Noel

2021. július 18. - 23:50

Friss információk láttak napvilágot a Németországot sújtó áradásokról, amelyek kapcsán végre érkezett valami jó hír is.

Mint a Bild is arról beszámolt, Baden-Württemberg tartományban a katasztrófahelyzet némileg elkezdett javulni, de a Rajna, Felső-Rajna és a Bodeni-tó vízszintje továbbra is magasnak tekinthető – fogalmazott a helyi meteorológiai szolgálat.

Valamennyi helyen elmondható, hogy bár az árvízhelyzet még mindig kritikus, szépen-lassan elkezdett visszaszorulni a víz. Karlsruhe közelében például 8.65 méteres vízmagasságot mértek a Rajnán, amely statisztikailag évtizedenként egyszer fordul csak elő.

Hasonló a helyzet az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban található Wassenbergnél is, ahol egy gát átszakadása okozta a problémákat. Mint a Bild is fogalmaz, a tartomány valamennyi körzetében megfigyelhető a csökkenő vízszint, a csatornarendszer egyre több vizet képes elvezetni.

A gyakorlatilag félig elsüllyedt Ophoven körzetben azonban jelezték az önkormányzati katasztrófavédők, hogy nem zárható ki a közelben lévő gát további problémája. A tűzoltóság szóvivője egyelőre csak annyit mondott, hogy „zavaró” a helyzet, még nem tudják pontosan, hogyan alakul az árvízprobléma.

Az ausztriai Halleinből azonban nem érkezetek jó hírek, a heves esőzések miatt ismételten emelkedett a vízszint. A helyi hatóságok most azon dolgoznak, hogy a város alacsonyabban fekvő részeit biztosítsák be a kiújult áradások ellen.

Több tucat lakost evakuálni kellett a lakásából, míg Hallein óvárosi részén már megkezdték a takarítási munkálatokat. A városháza szóvivője elmondta, hogy bár senki nem sérült meg vagy tűnt el, több millió eurós károk keletkeztek az épületekben és az infrastruktúrában.