Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,217 $

A németek nem csak fázni fognak, de félnek a koronavírustól, a maszkból meg kifogytak

Fotó: Unsplash/Mika Baumeister
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. július 24. - 14:29

A járvány rohamosan terjed Németországban, ők azonban arra számítottak, hogy maszkok gyártására már nem lesz szükség. 

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter hangsúlyozta a Der Spiegelnek: a vírus mindig megtalálta azt az utat, hogy gyorsan terjedjen. A miniszter indítványozza, hogy mielőbb tegyenek lépéseket, hogy megakadályozzák a koronavírust. 

Soron kívül Továbbra sincsenek biztonságban az autópályák energiaelnyelői

Lauterbach sürgeti a minél korábbi kötelező maszkviselést, a negyedik oltást különösen az idősebb generáció számára elengedhetetlennek tartja, és más fronton is szabályozást követel. Szerinte aki a jelenlegi időszakban náthás, az inkább „covidos”, az influenza szokásos őszi, illetve téli időszakától ugyanis „még messze vagyunk” – írja az Infostart

Nem mindenki ért azonban egyet vele. Az szabaddemokrata FDP szerint nem kell ennyire komolyan venni a dolgokat, és az igazságügyi miniszter Marco Buschmann sem lenne ilyen szigorú: 

„Ha csökken a veszély, az intézkedéseken lazítani kell, ha pedig növekszik, akkor ehhez mérten szigorítani” – fogalmazott a politikus, aki azonban hozzátette, hogy a maszknak kulcsszerepe lesz a továbbiakban is.  

Elutasította a lezárások lehetőségét Olaf Scholz kancellár is, mondván, hogy az átoltottság már 76 százalékos, azonban megjegyezte, hogy fontos lesz ősszel maszkot viselni és rendszeresen tesztelni. 

Van azonban valami, amitől mindenki tart: nem lesz elég maszk az országban. Két évvel korábban teljesen kiszolgáltatottak voltak a kínai exportnak, Angela Merkel akkori kormánya több millió euróval támogatta a hazai cégeket, hogy kezdjék meg a maszkok gyártását és az ország kevésbé függjön a kínai behozataltól.

A jelentős beruházások akkor megtörténtek, azonban amint enyhülni kezdett a helyzet, a németek „elkényelmesedtek”, fokozatos leépítették a gyártósorokat, és szép számban adták el a gépeiket – elsősorban Kínának, ahonnan korábban beszerezték őket.  

Stefan Bergmann, az ágazat felelőse tart tőle, hogy ismét kialakulhat ez a helyzet, ráadásul nem akarja azt sem, hogy megint Kína legyen a járvány „nyertese”.  

„Ott fogunk állni megint meztelenül, mint a járvány kezdetekor. A győztes pedig ismét Kína lesz, ha beköszönt a világjárvány újabb nagyobb hulláma” – fogalmazott Bergmann.  

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.