Már a negyedik oltást szorgalmazzák, az orvosok iránymutatásra várnak

Fotó: Beoltanak egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina negyedik, emlékeztető adagjával a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton Miskolcon 2022. január 18-án. MTI/Vajda János
not image

Takács Petra

2022. január 19. - 10:58

A kormányzat a negyedik oltást szorgalmazza, szakmai iránymutatás hiányában azonban az orvosok és oltóközpontok többsége kivár.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter legutóbb úgy nyilatkozott, hogy a negyedik oltást orvosi konzultációt követően bárki megkaphatja, emellett egy erről szóló orvosi szabályozást is ígért rövid időn belül.

Egyelőre nem érkezett meg a szakmai iránymutatás, de aki 4 hónapnál régebben oltatta be magát, az kérheti a negyedik vakcinát is. A regisztrációs oldalon továbbra sem lehet jelentkezni az újabb dózisra, illetve az oltópontokon a tapasztalat szerint véleménykülönbségek állnak fenn, tehát egyes helyeken beoltják a pácienseket, másutt azonban nem.

Szakmai eljárásrend hiányában a legtöbb orvos nem vállalja a felelősséget, így több oltóponton is valószínű, hogy elküldik a negyedik oltásra érkező embereket – derül ki a Népszava cikkéből.

Karikó Katalin Solvay-díjat kapott az oltási technológián végzett munkájáért

Többek között az is zavart okoz a szakmabeliek körében, hogy mi a teendő abban az esetben, ha valakinek három különböző vagy három egyforma oltása van, esetleg kettő azonos és a harmadik különbözhet, így pedig nehéz eldönteni, hogy mit adhatnak negyediknek. Az egyik kórház vezetője megérdeklődte ezt a kormányhivatalnál, ahol azt a választ kapta, hogy ne bonyolítsák túl, aki kéri, annak adják be az oltást.

Falusi Ferenc egykori országos tiszti főorvos szerint, aki tavaly október és december között vette fel a harmadik oltást, annak most nincs szüksége emlékeztető oltásra, kivéve akkor, ha 60 éven felüliek, vagy ha két Sinopharmra az említett időszakban még csak egy másik vakcinát kapott. Ugyanis az utóbbi esetben az újabb oltás nem a negyedik, hanem a második oltásnak tekinthető.