Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,491 $

A NATO ígéri, segít Ukrajnának az infrastruktúra helyreállításában

Fotó: MTI/AP/Andreea Alexandru
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A NATO külügyminiszterei kedden megismételték korábbi ígéretüket, miszerint segítenek Ukrajnának az infrastruktúra helyreállításában.

A CNN jelentése szerint a NATO külügyminiszterei kedden egy közös nyilatkozatban jelentették ki, hogy továbbra is szilárdan kitartanak “Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi integritása melletti elkötelezettségük mellett”, s ígéretet tettek arra, hogy a NATO-szövetségesek segíteni fognak Ukrajnának az energetikai infrastruktúra helyreállításában.

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

A nyilatkozatban kiemelték:

“Oroszország elfogadhatatlan cselekedetei, beleértve a hibrid tevékenységeket, az energetikai zsarolást és a vakmerő nukleáris retorikát, aláássák a szabályokon alapuló nemzetközi rendet.”

Hangsúlyozták továbbá, hogy elítélik Oroszország kegyetlenségét Ukrajna polgári lakossága ellen, valamint az emberi jogok megsértését, például az erőszakos deportálásokat, a kínzásokat; illetve a nőkkel, gyermekekkel és a kiszolgáltatott helyzetben lévő személyekkel szembeni barbár bánásmódot.

A közleményben leszögezték, továbbra is eltökélten támogatják Ukrajna hosszú távú erőfeszítéseit a háború utáni újjáépítés és reformok kapcsán, hogy az ország képes legyen biztosítani “szabad és demokratikus jövőjét, modernizálja védelmi szektorát, és elrettentse a jövőbeli agressziót”.

Végezetül rámutattak, a NATO továbbra is arra törekszik, hogy erősítse partnerségét Ukrajnával, miközben az euroatlanti törekvéseket igyekszik előremozdítani. Mint ismert, Ukrajnában már napok óta rendszeres áramkimaradásokat tapasztalnak a lakosok, mivel Oroszország továbbra is célzottan támadja az ukrán energetikai infrastruktúrát.