Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

NASA: 2046-ban becsapódhat a Földbe egy aszteroida

TÉMÁK:
#Aszteroida #NASA
Fotó: Unsplash/Viktor Talashuk
Világűr
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A NASA tudósai szerint azonban szerencsére kicsi az esély arra, hogy ténylegesen a Földbe csapódik a 49 méter átmérőjű aszteroida.

Az Al Jazeera jelentése szerint a NASA bolygóvédelmi koordinációs irodájának tudósai egy új, 2023 DW névre keresztelt aszteroidát követnek nyomon, s bár kicsi az esélye, de ez az aszteroida jelentésük szerint becsapódhat a Földbe 2046-ban, számításaik szerint Valentin-napon.

Az Európai Űrügynökség előrejelzései szerint 1 a 625-höz az esélye annak, hogy a 2023 DW becsapódik a Földbe, noha a NASA tudósai szerint ez az arány 1 az 560-hoz. Ez az aszteroida az egyetlen olyan objektum, melyet a tudósok a Torino-skálán követnek nyomon, melynek célja, hogy meghatározza és kategorizálja a földközeli objektumok becsapódása által jelentett veszély mértékét.

Az amerikai űrügynökség azonban jelezte, szerencsére rendkívül kicsi az esélye annak, hogy az objektum becsapódjon a bolygóba:

“Gyakran előfordul, hogy amikor új objektumokat fedeznek fel először, több hétnyi adatra van szükség ahhoz, hogy csökkentsük a bizonytalanságot és megfelelően megjósoljuk pályájukat évekre előre. A pályaelemzők továbbra is figyelemmel kísérik a 2023 DW aszteroida pályáját, és frissítik az előrejelzéseket, amint újabb adatok érkeznek.”

A tudósok által először februárban észlelt objektum átlagos átmérője a becslések szerint 49 méter, vagyis megközelítőleg akkora, mint egy olimpiai úszómedence hossza. A NASA megjegyezte, az aszteroida akár 10 alkalommal is megközelítheti a Földet, valamikor 2047 és 2054 között.