Clouds
21 Budapest
Dollár
366,65 Ft
Euró
393,76 Ft
Font
441,67 Ft
Bitcoin
22,996 $

Egy korábban aggodalmat keltő aszteroida ismét megközelíti a Földet

Fotó: NASA
Világűr

Szabó Kata

Szerkesztő

Az Apophis nevű objektum kapcsán korábban számításokat is végeztek, melyek szerint 60 ezer Hirosima-bomba erejével hatna, ha összeütközne a bolygónkkal.

Az Apophis aszteroidát 2004-ben fedezték fel, a tudósok pedig kivétel nélkül felkapták rá a fejüket, mivel még ugyanabban az évben meglehetősen közel haladt el a Föld mellett. A közeledés azonban lehetőséget adott a tudományos közösségnek, hogy jobban tanulmányozhassa, ennek köszönhetően a NASA ma azt állítja, hogy az égi objektum 100 éven belül biztosan nem fog összeütközni a bolygónkkal.

Soron kívül Legkevesebb húsz ISIS-harcos szökött meg Szíriában a földrengés után

Az előrejelzések szerint ugyanakkor már nem kell sokat várni az újabb találkozóra, ugyanis a számítások szerint 2029 áprilisában mindössze 32 ezer km távolságra lesz tőlünk, ez pedig közelebb van, mint sok Föld körül keringő műhold.

A körülbelül 340 méter átmérőjű és körülbelül 41 millió tonna tömegű Apophis aszteroida mintegy 60 ezer Hirosima-bomba erejével hatna, ha becsapódna a Földbe. Ebben az esetben több ezer négyzetkilométernyi területet pusztíthatna el, és több millió ember halálát okozná – éppen ezért neve megegyezik a káosz és a pusztítás egyiptomi istenének nevével.

Nem kell tőle tartani

2021-ig még úgy vélték, hogy 2068-ban akár meg is valósulhat az ütközés forgatókönyve, ám az aszteroida újabb közeli elhaladása olyan új tanulmányokhoz vezetett, amelyek elvetették ezt a felvetést.

“Egy 2068-as becsapódás már nem szerepel a lehetőségek között, és számításaink szerint a következő 100 évben sem kell tartani a becsapódás kockázatától”, mondta Davide Farnocchia, a NASA-hoz tartozó Jet Propulsion részleg laboratóriumának munkatársa.