Clouds
21 Budapest
Dollár
359,33 Ft
Euró
389,68 Ft
Font
443,60 Ft
Bitcoin
22,819 $

Múltidéző: Senna 1988-as drámája Monacóból, ahol továbbra sem döntötték meg a rekordját (videó)

TÉMÁK:
#Autó #Forma-1
Sport
not image

Nagy Noel

Szerkesztő
TÉMÁK

Vélhetően még annak sem kell nagyon bemutatni Ayrton Sennát, aki adott esetben nem néz Forma-1-et, ugyanis a ragyogó pályafutásának és a tragikus halálának következtében egészen popkultúrális figurává vált a világ legtöbb pontján.

A legendás brazil pilóta háromszor nyerte meg a forma-1-es világbajnoki címet (1988, 1990, 1991), emellett 41 világbajnoki futamgyőzelmet és 80 dobogós helyezést is szerzett, amivel kivívta magának a helyet minden idők legjobb F1-es pilótái között.

Soron kívül Több órára is kisüthet a nap kedden, ám éjszaka hózáporra is van kilátás

Sennának különösen jó érzéke volt az F1-es versenynaptár egyik legikonikusabb helyszínének számító Monacói Nagydíjhoz. A hercegségi versenypálya egy nehéz, szűk utcai pálya, amelyen a legkisebb hibáért is komoly árat kell fizetni, nem véletlenül tekintik a motorsport „tripla-koronájának” egyik ékkövének.

A hajdani háromszoros világbajnok hatszor győzött a monacói futamon, így kijelenthető, hogy az egyik szakterületének számított a pálya, mindig is kiváló teljesítményekre volt itt képes. Nem egyszer fordult elő, hogy a riválisait megszégyenítő sebességgel száguldott a szűk utcai aszfalton, amivel alig volt pilóta, aki versenyre tudott kelni.

Az alábbi videón Senna egyik belső kamerás felvételét láthatjuk az 1988-as Monacói Nagydíjról. A felvétel remekül megmutatja, hogy miközben hatalmas sebességgel száguld a szűk falak között, mennyi mindenre kell odafigyelnie a vezetés közben.

Ayrton Senna 1994 május 1-jén vesztette életét az imolai versenypályán, amikor is nagy sebességnél lecsúszott a pályáról, és akkora erővel csapódott a betonfalhoz, hogy azt már nem tudta túlélni. A Forma-1 történetének egyik legsötétebb hétvégéjének nem ő volt az egyetlen áldozata, ugyanis az előtte lévő napon Roland Ratzenberger vesztette életét egy hasonlóan szörnyű balesetben.

Senna halála megrázta az egész sportvilágot, ugyanis nagy tiszteletnek örvendhetett a riválisai körében is, nagyon sokan szerették a pályán kívül is. Habár Senna tragikus hirtelenséggel hunyt el azon az 1994-es hétvégén, az emlékét és hatását, amit a sportra tett, azóta sem felejtette el senki.

Az alábbi videón a ’88-as Monacói Nagydíjon ülhetünk be Senna mellé, aki bár a poleból rajtolt, egy 67. körben elkövetett hiba miatt végül feladni kényszerült a versenyt.

Ha még több nosztalgikus pillanatot szeretnénk átélni, ajánljuk az alábbi összeállításunkat:

https://liner.hu/5-zsenialis-pillanat-az-autoversenyzes-tortenetebol-amit-most-te-is-ujra-atelhetsz/