Rövidesen indul az MNB Zöld Otthon Programja, íme a részletek

Fotó: MTI/Soós Lajos
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 27. - 05:50

A Magyar Közlönyben már meg is jelentek az új programhoz kapcsolódó részletek, így a jogosultak köre és a kikötések is.

Az MNB október 4-én indítja el új, 2,5 százalékos kamatozású Zöld Otthon Programját az energiahatékony új ingatlanba költözők számára. A legfeljebb 70 milliós hitelösszeghez nyújthat kamattámogatást a kormány a következőképpen: 10 millió forint erejéig a kétgyerekesek, 15 millió forint erejéig a háromgyerekesek 0 százalékos kamattal vehetik fel a hitelt, amennyiben a CSOK-ot is igénybe veszik a költözéshez.

Az újépítésű lakások támogatásáról, többek között az új lakások CSOK-járól szóló 16/2016. számú kormányrendeletet módosította a kormány a frissen megjelent, 541/2021. számú rendeletével, mely szerint az MNB refinanszírozásával október 4-én elinduló, legfeljebb 2,5 százalékos kamatozású Zöld Otthon Programon belül nyújthat a kormány kamattámogatást a CSOK-ot igénybe vevők számára, ezzel bevezetve be a 0 százalékos “CSOK-hitelt”.

A Portfolio szemlézte a Magyar Közlönyben megjelent részleteket, melyben azt írják, “a magyar állam vagy a magyar állam kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaság által biztosított hitelkeretből a hitelintézet által új lakás vásárlása vagy építése céljára közvetlenül vagy közvetetten továbbhitelezett kölcsön esetén”.

S bár konkrétan nincs leírva, a megfogalmazásba az MNB új Zöld Otthon Programja is beleillik, hiszen azt jegybanki refinanszírozásból kínálják a hitelintézetek. Ezek alapján pedig a hitel igénybevételének a feltétele többek között az, hogy legalább BB energetikai besorolású újépítésű ingatlanba költözzenek a hitelfelvevők, és az épület primer energiaigénye legfeljebb 90 kWh/m2/év legyen.

A rendelet további szabályai alapján az új, kamatmentes hitelt

  • két meglévő (vagy házaspárok esetében vállalt) gyermek esetén 10, három meglévő (vagy házaspárok esetében vállalt) gyermek esetén 15 millió forint erejéig lehet felvenni (további 60, valamint 55 millió forint vehető fel a Zöld Otthon Programon belül, hiszen a kettő együtt maximum 70 millió forint lehet),
  • két gyermek esetén legalább 180 napos, három gyermek esetében legalább 2 éves tb-jogviszonyra van szükség,
  • büntetlen előélet és köztartozás-mentesség kell hozzá,
  • az ingatlannak meg kell felelnie a CSOK-ra vonatkozó négyzetméter-előírásoknak is,
    lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül lehet benyújtani az igénylést.

A fentiekből az is következik, hogy ha valaki a Zöld Otthon Program feltételei közül valamelyiket utólag nem teljesíti, akkor 3 százalékos CSOK-hitellé, ha a CSOK-hitel feltételeit, akkor 2,5 százalékos zöld hitellé válik, ha pedig egyiket sem, akkor kamattámogatás nélküli lakáshitelként kamatozik tovább – visszamenőlegesen is – a hitel.