Dollár
391,89 Ft
Euró
412,34 Ft
Font
478,09 Ft
Bitcoin
16,850 $

Novák Katalin újabb részleteket osztott meg a CSOK-határidőről

MTI/Máthé Zoltán
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A tárca nélküli miniszter a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs ülése után elmondta, továbbra sem tűnik indokoltnak, hogy bármilyen korlátozásban gondolkodjon a kormány a vírus elleni védekezés keretében.

Az operatív törzs javaslatára a kormány elfogadta, hogy meghosszabbítsák a Diákhitel plusz igénybevételének lehetőségét. Október elsejétől ismét elérhető lesz ez a lehetőség a felsőoktatásban és a felnőttképzésben bizonyos feltételek mellett.

Soron kívül Putyin elhúzódó háborúra számít, de nem rendel el újabb mozgósítást

Ez 500 ezer forintos szabad felhasználású kamatmentes hitelt jelent. A kormány a Diákhitel pluszt tavaly májusban vezette be és most járt volna le a határideje. Eddig 40 ezer hallgató igényelte.

Novák Katalin közölte, vannak olyan hallgatók, akik a Brexit mellett is Nagy-Britanniában tanulnak, az ő Diákhitel 1 jogosultságuk megszűnne a Brexit miatt. Azoknak a hallgatóknak, akiknek 2021. január 1. előtt fennállt a jogviszonyuk az Egyesült Királyság valamelyik egyetemével,  jogosultak lesznek a hitelre – írta a 24.hu.

Könnyítenek az otthonteremtés feltételein is, erről várhatóan még ma rendelet jelenik meg:

  • A CSOK esetében a veszélyhelyzet idején lejáró gyermekvállalási határidők kitolódnak 2022. június 30-ig.
  • Olyan tragikus esetek is előfordultak, hogy elveszítette a házastársát és gyereket nevel. Ilyenkor az özvegy beszámíthatja az özvegy társadalmi biztosítási jogosultságát a sajátjába.
  • A nagycsaládosok vásárlási támogatásánál az önkormányzati tartozás és 5000 forint alatti NAV-tartozás nem számít.
  • Az otthonfelújítási támogatásokra plusz beruházásokra lehet felvenni a támogatási összeget: itt gondoltak az autistákra, a látás és hallás sérültekre, az ő életüket megkönnyítő fejlesztésekre is igényelhető majd a támogatás. Minden család számára elérhető lesz a támogatás külső lépcső kialakítására és felújítására, illetve külső elektromos munkálatokra.
  • A mezőgazdasági őstermelői tevékenység nem számít olyan vállalkozói tevékenységnek, amely kizárná a CSOK igénylésének lehetőségét.