Megkönnyíti a farkasok kilövését az új svájci vadászati rendelet

Fotó: unsplash
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Több száz farkas él Svájcban.

A hegyvidéki határok és a folyamatos vándorlás miatt nehezen meghatározható, hogy összesen hány farkas él Svájcban, de a legfrissebb – tavaly év végi – statisztikák szerint 26 falka mintegy 250 példányát regisztrálták.

Soron kívül HÉV-vel ütközött egy autó Szigetszentmiklóson, jóformán eltűnt az egyik oldala (fotó)

Az ország legfrissebb vadászati rendelete ugyanakkor megkönnyíti a farkasok kilövését, méghozzá azokon a területeken, ahol kimutatható kárt okoznak a vadállatok – számolt be róla a 24.hu.

Mindeddig tíz haszonállat bizonyítható elpusztítását követően lehetett kilőni a környéken portyázó ordasokat, ehhez viszont ezentúl elég hat haszonállat megölése is.

Mostantól ráadásul akkor is kilőhetik a farkasokat, ha lakott területen, házak közelében jelennek meg, és nem mutatnak félelmet az emberek láttán – ugyanis ekkor veszélyt jelenthetnek a rendelet érvelése szerint.

Az előző évben haszonállatok százai pusztultak el a farkasok támadásai miatt, leginkább juhok estek áldozatul. A szakemberek szerint az olasz és francia falkákból vándorlása miatt is növekedett a svájci farkaspopuláció.