Clouds
21 Budapest
Dollár
342,57 Ft
Euró
368,79 Ft
Font
430,63 Ft
Bitcoin
25,741 $

Megkezdődtek az univerzális influenzaoltások klinikai vizsgálatai

TÉMÁK:
#Influenza
Fotó: unsplash | illusztráció
Orvostudomány

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Észak-Karolinában már folynak a kísérletek.

Önkéntesek részvételével kezdődtek meg a klinikai vizsgálatok a Duke Egyetemen, a Nemzeti Egészségügyi Intézetekhez tartozó Nemzeti Allergia- és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézete Vakcinakutató Központjának kutatói által kifejlesztett univerzális vakcinákkal.

Soron kívül Még egy ideig nem hagyja el a kórházat Ferenc pápa

Az egyelőre még kísérleti jellegű oltásnak az immunválasz kiváltására való képességét vizsgálják. A programba félszáz, 18 és 49 év közötti önkéntest vesznek fel, akik 10, 25 és 50 mikrogrammnyi oltóanyagot kapnak.

Az optimális dózis meghatározására szolgáló adatok kiértékelése után további 10 résztvevőt vesznek fel. A vizsgálatban részt vesz egy olyan csoport is, amely a jelenlegi, szezonális influenza elleni vakcinát kapja.

Ez lehetővé teszi a kutatók számára, hogy közvetlenül összehasonlítsák a kísérleti és a már rendelkezésre álló szezonális influenza elleni oltások hatékonyságát és biztonságosságát – írja az NIH.

Rengeteg halálos áldozatot szed az influenza

Az influenza évente továbbra is ezrek, tízezrek halálát okozza csak az Egyesült Államokban. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok becslése szerint 2010 és 2020 között évente 12 000 és 52 000 ember vesztette életét az USA-ban, a jelenlegi oltások pedig nem nyújtanak védelmet minden törzzsel szemben.

„Az univerzális oltás megszüntethetné mind a szezonális influenza elleni vakcinák éves fejlesztésének szükségességét, mind pedig azt, hogy a betegeknek minden évben influenza elleni védőoltást kelljen kapniuk” – mondta Dr. Hugh Auchincloss, az NIAID megbízott igazgatója.