Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,888 $

Agykárosodást okozhat a hosszú távú gyorsétterem-imádat?

A Dél-kaliforniai Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint serdülőkorban tartós memóriaproblémákat okozhat a magas zsír- és cukortartalmú étrend.

...svg content...Fotó: Unsplash/Sander Dalhuisen
Orvostudomány

Kiss László

Szerkesztő

A USC kutatói megállapították, hogy a serdülőkorukban magas zsír- és cukortartalmú étrenddel etetett patkányok hosszú távú memóriazavarokat mutattak. A Brain, Behavior, and Immunity című folyóiratban közzétett eredmények arra utalnak, hogy a hasonló táplálkozási szokások tartósan befolyásolhatják az emberi memóriafunkciókat is.

A tanulmány, amelyet Scott Kanoski, a USC professzora és Anna Hayes posztdoktori munkatárs vezetett, azon korábbi kutatásokra épül, amelyek a rossz táplálkozást az Alzheimer-kórral hozták összefüggésbe. Az Alzheimer-kóros betegeknél ugyanis jellemzően csökken az acetilkolin, a memória és a kognitív funkciók szempontjából kulcsfontosságú neurotranszmitter szintje. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

A kutatócsoport azt vizsgálta, hogy a zsírokban és cukrokban gazdag étrend milyen hatással van az acetilkolin szintjére serdülő patkányoknál, az agy fejlődésének kritikus időszakában. Kísérleteik során a kutatók két patkánycsoportban figyelték az acetilkolinszintet: a gyorséttermi diétán lévő patkányoknál és egy standard étrenden élő kontrollcsoportnál.

A patkányok memóriáját úgy értékelték, hogy különböző helyszíneken új tárgyakat mutattak meg nekik, majd később egy új tárgyat tartalmazó, közel azonos helyszínt ismertettek meg velük. Az egészségtelen ételeket fogyasztó patkányok nehezen emlékeztek a korábban látott tárgyakra, ellentétben a kontrollcsoportban lévő társaikkal.

Hayes magyarázata szerint az acetilkolin jelátvitel segíti az események kódolását és felidézését, ez a folyamat azonban megszakadt azoknál a patkányoknál, amelyek magas zsír- és cukortartalmú étrendet fogyasztottak. Kanoski kiemelte a serdülőkori agy érzékenységét, megjegyezve, hogy egyes változások ebben a fejlődési szakaszban kevésbé visszafordíthatóak, mint a felnőttkorban bekövetkező változások.

Kanoski szerint az eddigi eredmények ellenére további kutatásokra van szükségük ahhoz, hogy megértsék, hogyan lehet orvosi beavatkozás nélkül visszafordítani a rossz serdülőkori étrend okozta memóriazavarokat.

Történelmet írt a Leverkusen, veretlenül fejezték be a szezont, kikapott a Bayern München

A Bayer Leverkusen egy több mint hihetetlen szezon végén szerezte meg a bajnoki címet, ráadásul úgy, hogy nem kaptak ki.