Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,89 Ft
Euró
388,36 Ft
Font
456,45 Ft
Bitcoin
67,663 $

Virtuális valóság segítségével próbálnak segíteni a kényszeres gyűjtögetőkön

A korszerű technika segítségével azok is megtanulhatják elengedni a tárgyakat, akik messze laknak, vagy az otthonuk veszélyes, mert már vállmagasság fölé tornyozták a tárgyakat.

...svg content...Fotó: Unsplash
Orvostudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

A gyűjtögetési zavar egy olyan kényszerviselkedéses állapot, amelyben az érintett személy képtelen elengedni a birtokába kerülő tárgyakat – a halmozástól odáig terjedhet, hogy nem engedi, hogy más hozzányúljon a felhalmozott tárgyaihoz. A tárgyak aztán idővel ellepik a gyűjtögető lakhelyét, akadályozzák a mindennapi dolgaiban, ami társadalmi kitaszítottsággal jár, de veszélyt jelenthet a betegre és környezetére is.

Ez a kóros viselkedés az emberek 2,5%-át érinti, férfiakra és nőkre egyformán jellemző. A Stanford Egyetem orvosi karának professzora, Carolyn Rodriguez és csapata virtuális valóság segítségével próbál segíteni a gyűjtögetőkön. Mielőtt kitért volna arra, hogyan is kell elképzelni mindezt, s mennyire sikeres, azzal kezdte, hogyan tudjuk megérteni azokat, akik ezzel küzdenek. „Egy gyűjtögetési zavartól szenvedőnek nehézséget jelent a tulajdonától megválni” – emelte ki. Soron kívül A nemzetközi mezőnybe is aranyéremmel tért vissza Milák Kristóf

„A megválás a szemétbe dobástól, az adományozásig vagy akár újrahasznosításig terjedhet, bármi ilyesmi komoly félelmet okoz nekik” – magyarázta. Mint kiderült, az első vizsgálatok során 9 önkéntest vontak be egy 16 hetes online csoportterápiába, amelynek keretében kognitív viselkedésterápiás feladatokat kaptak a virtuális világban. „Valójában a különböző tárgyak elengedését gyakorolják, ami egy lépés a valós világbeli selejtezés felé” – fogalmazott Rodriguez professzor.

Egyúttal kiemelte: a kilencből heten a zavar enyhüléséről számoltak be. Ezt követően rámutatott, hogy a kognitív viselkedésterápia a legjobb eszköz a gyűjtögetési zavar kezelésére, és a technika fejlődésével a virtuális valóság és kiterjesztett valóság nagyon jól kiegészítheti ezt. Különösen azért lehet hatékony eszköz, mert a betegek sokszor nehezen megközelíthetők, mert messze laknak, vagy az otthonuk veszélyes, mert már vállmagasság fölé tornyozták a tárgyakat.

A virtuális valóságot a 90-es évek óta alkalmazzák különböző kóros félelmek, fóbiák kezelésére. A valóságot szimuláló eszközök a kutatások szerint általában jól használhatók a különböző szorongásos tünetek csökkentésére – jegyzi meg az Index. Ebben a cikkben egyébként arról is írtunk, hogy hatalmas különbség van a gyűjtögetők és a gyűjtők között: utóbbiak különleges tárgyakat gyűjtenek, melyek értéke az idő előrehaladtával csak növekszik, kollekciójukat büszkén mutatják meg másoknak. Ám a gyűjtögetők esetében más a helyzet.

Verőcei halálos hajóbaleset: hiába kérték a motorcsónak vezetőjét, hogy lassítson

A verőcei hajóbaleset túlélője elárulta, hiába kérték a motorcsónak vezetőjét, lassítson, nem tette meg, ami végül hét ember életébe került.