Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

A munkaerőhiány miatt enyhíthet a brit vízumszabályokon Liz Truss

London, 2022. szeptember 23. Liz Truss brit miniszterelnök a parlamentbe indul a londoni kormányfõi rezidenciáról 2022. szeptember 23-án. A brit törvényozásban Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter költségvetési mutatókat ismertet, ami új pályára állíthatja az Egyesült Királyság gazdaságpolitikáját. Az elõzõ napon a brit jegybank, a Bank of England tizennégy évi csúcsra emelte az alapkamatát, és közleményben valószínûsítette a szigetország gazdaságának recesszióját. MTI/EPA/Neil Hall
Európa
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

A Nagy-Britanniában tapasztalt súlyos munkaerőhiány miatt az új miniszterelnök, Liz Truss felülvizsgálhatja az ország vízumszabályait, szembemenve ezzel konzervatív társai bevándorlásellenes retorikájával.

Előzmény:

 

Liz Truss felülvizsgáltatja Nagy-Britannia vízumrendszerét, ezzel próbálva megoldani a munkaerőhiány problémáját. A Financial Times cikke szerint a magánszektorban üdvözölték a döntést, amivel azonban kormánya bevándorlásellenes tagjai között nem biztos, hogy jó pontot szerez.

Soron kívül Zivatarveszély miatt adtak ki elsőfokú riasztást, jégeső is lehetséges

A miniszterelnök egész pontosan a „hiányos foglalkoztatási listán” tervez módosítani, ami lehetővé teszi, hogy egyes hiányszakmákba a tengeren túlról hozzanak munkavállalókat az iparágak képviselői. Ezzel együtt az angoltudás követelménye is kikerülhet egyes szektorok dolgozóinál az engedélyeztetésből.

A módosítások következtében az EU-n kívüli bevándorlók könnyebben és olcsóbban léphetnének be Nagy-Britanniába, míg a munkáltatóknak nem kell bizonyítaniuk, hogy az üzemelés helyén nem találtak megfelelő embert a pozícióba, ahova külföldről hoznának embert.

Az üzleti életben üdvözölték a döntést, innen már régóta próbálták elérni a vízumkövetelmények enyhítését, miután egyes iparágakban a Brexit és a koronavírus-járvány komoly munkaerőhiányt okozott. Egy névtelenül nyilatkozó üzletember szerint a lépés „valódi jele” annak, hogy a kormány komolyan gondolja a gazdasági növekedés serkentését.

Truss szövetségesei szerint az új miniszterelnök elkötelezett amellett, hogy a Nagy-Britanniát vonzó célpontnak tartsa a tehetséges munkaerő számára világszerte, azonban a kormánya Brexit-párti tagjai valószínűleg ellenkezni fognak a lépés ellen, mivel az EU-ból való kilépést nagyban motiválta a bevándorlásellenesség.

Trusst már a „miniköltségvetése” pénteki bemutatása óta érik támadások, mely fél évszázada nem látott adócsökkentéseket tartalmaz, sokan még a Konzervatív Pártból is kritizálták azt, mondván, igazságtalan a legnagyobb keresetűeknek adni a legnagyobb kedvezményeket.