Magyar mentőcsapat indul meg 46 emberrel és 3 kutyával az árvíz sújtotta Líbiába

TÉMÁK:
#árvíz #Líbia
Fotó: A Daniel mediterrán vihar okozta szeptember 10-i áradás pusztításának nyomai a kelet-líbiai Dernában 2023. szeptember 13-án. A halálos áldozatok száma legalább 5300, de ez akár meg is kétszerezõdhet Hisám Skiuat polgári repülésért felelõs miniszter szerint. MTI/AP/Juszef Murad
Afrika

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Ahogy az várható volt, a magyarok is csatlakoznak a líbiai mentőcsapatokhoz.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a Budapest Mentőszervezet és az Életjel Mentőcsoport 46 emberrel és három kutyával indul útnak az árvíz sújtotta Líbiába a magyar kormány támogatásával – közölte Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára csütörtökön a Facebook-oldalán.

Azbej Tristan azt írta, Magyarország kormánya a Hungary Helps – Magyarország segít programon keresztül 14 millió forint értékben támogatja a kiutazó csapatokat, a Magyar Honvédség pedig a kiutazásukban nyújt segítséget.

Az államtitkár felidézte: Líbiát hétfőn „bibliai méretű katasztrófa”, olyan vihar érte, amely Derna kikötővárosában áttörte a várost a tengertől elválasztó gátakat, a beáramló tenger pedig egész kerületeket sodort el. Eddig legkevesebb hatezer halálos áldozatról tudni, de tízezer eltűnt embert keresnek, egyre csökkenő reménnyel.

„Amint értesültünk a tragédiáról és segítségkérést kaptunk a líbiai hatóságoktól, felvettük a kapcsolatot a civil kutató-mentő csapatokkal, akikre ezúttal is számíthatunk” – fogalmazott. A kiutazó mentőcsapatok küldetésének célja ezúttal is az életmentés, „mi pedig törekszünk minden lehetséges módon segíteni őket, hogy nekikezdhessenek a munkának” – írta Azbej Tristan. „Imádkozzunk az áldozatokért és családjaikért!” – kérte bejegyzésében az államtitkár.

(MTI)