Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
44,012 $

Több százan tiltakoznak a líbiai hatóságok ellen az árvíz sújtotta Dernában

Tüntetések törtek ki a kelet-líbiai Derna városában, ahol több ezer ember életét követelték a gátak összeomlása nyomán útjukra indult áradások.

További Hírek

A helyiek egyre dühösebbek, ahogy sorra emelik ki az újabb és újabb áldozatok holttestét a romok közül, s azt mondják, az illetékesek figyelmen kívül hagyták a gátak veszélyes állapotára vonatkozó figyelmeztetéseket.

Miután az özönvízszerű esőzések nyomán átszakadtak a gátak, a tetemes mennyiségű víz pillanatok alatt pusztító útjára indult, így a helyieknek csupán perceik voltak arra, hogy felmérjék a helyzetet és megpróbáljanak elmenekülni.

Ahogy az várható volt, a magyarok is csatlakoznak a líbiai mentőcsapatokhoz.

Az Európai Unió úgy döntött, félmillió eurós segélyt mozgósít a líbiai árvíz károsultjainak.

Továbbra is súlyos a helyzet, az elhunytak száma egyre csak emelkedik.

Pontos számadatokat egyelőre nem tudni, ám becslések szerint a 10 ezer főt is megközelítheti az eltűntek száma.

Tragédiák sorozata sújtja a világot: a marokkói földrengés több mint 2500 ember életét követelte, a Líbiát sújtó pusztító áradások nyomán pedig több mint 3000 ember vesztette életét.

Mindez azután történt, hogy a líbiai külügyminiszter izraeli kollégája bejelentette, a múlt héten Rómában tárgyalt vele, pedig a két ország között nincsen hivatalos diplomáciai kapcsolat.

A líbiai határőrök szerint napi szinten mintegy 150 menekült és migráns lép át Líbiába azt követően, hogy kiutasítják őket Tunéziából.