Háborús bűnök és kannibalizmus miatt ítéltek el egy lázadóvezért

Fotó: Illusztráció/MTI/EPA/Ahmed Dzsalanzo
not image

Nagy Noel

2021.június.21 - 10:33

20 év letöltendő szabadságvesztésre ítélték Svájcban a 46 éves Alieu Kosiah-t a libériai polgárháborúban vállalt szerepe miatt.

A lázadóvezért nemi erőszak, tömeggyilkosságok és kannibalizmus vádjában találták bűnösnek, melynek köszönhetően ő volt az első, akit a nyugat-afrikai ország kegyetlen polgárháborújával összefüggésben ítéltek el jogerősen – írja a CGTN.

A „blöff fiú” becenéven elhíresült lázadóvezér az első olyan személy, akit egy svájci polgári bíróság ítél el háborús bűntettek miatt. Kosiah még az ULIMO nevű lázadócsapat vezetőjeként harcolt Charles Taylor kormányerői ellen a 90-es évek polgárháborújában.

Kosiah ellen egészen kegyetlen vádakat hoztak fel, köztük azt, hogy megette egy férfi szívének darabjait. A svájci szövetségi bíróság által közzétett iratok szerint a 25 vádpontból 21-ben bűnösnek találták, amiért 20 év letöltendő börtönbüntetést kapott.

Kosiah azonban mindent tagadott, szerinte még fiatalkorú volt, amikor a konfliktusba toborozták. Mindössze négy bűncselekményben, civil megölésének kísérletében, civil megölésének előkészületében, fosztogatás elrendelésében és gyermekkatona toborzásában nem tudták bizonyítani bűnösségét.

A lázadóvezért még 2014-ben tartóztatták le Svájcban, ahol tartós letelepedési engedéllyel rendelkező lakosként éldegélt. Egy 2011-es törvény értelmében azonban a svájci hatóságok a súlyos bűncselekmények elkövetése miatt, az univerzális joghatóság elve alapján felelősségre tudták vonni.

Libéria már hosszú ideje ellenállt a nyomásnak, hogy vonják felelősségre az 1989 és 2003 közötti több polgárháború bűnöseit. Az ország polgárháborúi afrikai viszonylatban is súlyosnak tekinthetők, több ezer gyermekkatona besorozásával zajlottak a főként etnikai alapon kirobbant küzdelmek.

Monroviában, az ország fővárosban örömünneppel fogadták Kosiah elítélését, a Human Rights Watch pedig fontos precedensnek tartja a lázadóvezér büntetését. Egyetértettek abban a helyi és nemzetközi szervezetek is, hogy ezzel a többi bűnös is félhet, hogy egy ponton őket is eljárásba fogják.

Charles Taylor, Libéria korábbi elnöke és a polgárháború egyik fő felelőse egyébként bizonyítottan háborús bűnös, de őt nem az országán belüli, hanem még a Sierra Leonéban történt polgárháborúban való részvételéért ítélték el, míg fiát, Chuckie Taylort egy amerikai bíróság ítélte el kínzás miatt.