“A korlátozások nem túl hatékonyak a világjárvány megfékezésében”

Újra ideiglenes kórházat alakítottak ki koronavírussal fertõzöttek számára a varsói Nemzeti Stadionban 2021. november 17-én. A reggeli jelentés szerint Lengyelországban 24 239 új fertõzöttet regisztráltak és 463 ember hunyt el az elõzõ 24 órában. Az országban 1913 lélegeztetõgép van, jelenleg 1326 páciens szorul lélegeztetésre. MTI/EPA/PAP/Rafal Guz
not image

Borbély Fanni

2021. november 27. - 17:17

Így vélekedik a lengyel egészségügyi miniszter, aki szerint kormánya jó döntést hozott akkor, amikor úgy határoztak, nem vezetnek be korlátozó intézkedéseket az ugrásszerűen megemelkedett új fertőzések ellenére sem.

Az országban két egymást követő napon regisztráltak több mint 28 ezer új koronavírus-fertőzöttet, a halálesetek száma pedig majdnem meghaladja a májusi csúcsot: a legfrissebb adatok alapján 497 ember vesztette életét egy nap alatt a fertőzésben. Lengyelországban már október óta rohamosan emelkedik az esetszám, ezzel együtt pedig a halálesetek száma is megnövekedett.

A riasztó járványügyi adatok ellenére azonban a lengyel kormány kitart azon döntése mellett, miszerint nem kívánnak bevezetni korlátozó intézkedéseket a járvány megfékezésére, mivel úgy vélik, hogy az intézkedések kontraproduktívak lennének és csak tüntetések sorozatát indítanák el.

A lengyel egészségügyi miniszter azonban még ennél is tovább ment, és egy olyan érveléssel próbálta megvédeni a kormány lépéseit, melyek egészen hihetetlenek egy szakember szájából:

“Jelenleg tudjuk, hogy a korlátozások nem túl hatékony eszközök a járvány terjedésének korlátozására”.

Adam Niedzielski egészségügyi miniszter szerint “furcsa”, hogy nagyon sokat azt állítják, hogy “a korlátozás az egyetlen módja a járvány elleni küzdelemnek”, mert meglátása szerint valójában “most más a helyzet, mert van védőoltás, jobban megszerveztük az egészségügyi rendszert”. A legfrissebb járványügyi adatok alapján több mint 19 ezer ember szorul jelenleg kórházi ápolásra.

A minisztert 2020 augusztusában nevezték ki, és ő maga alakította ki a tavalyi zárlat részleteit és egyben végrehajtását is felügyelte, sőt, 2021 elején újabb korlátozások bevezetésében segédkezett. Éppen ezért rendkívül érdekes, hogy míg nem is olyan régen a világjárvány elleni küzdelem “nagyon fontos” eszközének nevezte a lezárásokat és zéró toleranciát hirdetve követte a végrehajtást, most pont ezen meglátásának ez ellentétét hangoztatja – írja az NFP.