Lemond a bányászott gyémánt értékesítéséről a világ legnagyobb ékszerkereskedője

Fotó: Unsplash/Edgar Soto
not image

Borbély Fanni

2021.május.5 - 03:49

A világ legnagyobb ékszerüzlete, a Pandora azt mondja, hogy többé nem árul bányászott gyémántokat, és kizárólag laboratóriumban készült gyémántokra áll át.

A környezetvédelemmel és a bányászatban alkalmazott munkamódszerekkel kapcsolatos aggodalmak miatt egyre nagyobb igény mutatkozik a bányászott gyémántok alternatívái iránt. A Pandora vezérigazgatója, Alexander Lacik a BBC-nek elmondta, hogy a változás egy szélesebb körű fenntarthatósági törekvés része.

Elmondta, hogy a cég azért teszi meg ezt a lépést, mert “ez a helyes dolog”. Ráadásul olcsóbbak is: “Lényegében ugyanazt az eredményt tudjuk létrehozni, mint amit a természet teremtett, de nagyon-nagyon más áron”. Lacik elmagyarázta, hogy mindössze “egyharmadáért lehet őket előállítani, mint valami olyasmit, amit mi ástunk ki a földből”.

2020-ban a világ laboratóriumban gyártott gyémánttermelése 6-7 millió karátra duzzadt, eközben a bányászott gyémántok termelése tavaly 111 millió karátra esett vissza, miután 2017-ben 152 millió karáton tetőzött – derül ki az Antwerpeni Gyémánt Világközpont (AWDC) és a Bain & Company tanácsadó cég közös jelentéséből. A termelés leginkább Oroszországban, Kanadában, Botswanában és Ausztráliában csökkent.

A koronavírus-járvány nagy hatással volt a gyémántiparra is: a De Beers, amely a világ kitermelt gyémántjainak mintegy ötödéért felelős, közölte, hogy a termelés tavaly 18 százalékkal csökkent. A gazdasági bizonytalanság és a korlátozások a kereslet visszaeséséhez és az árak csökkenéséhez vezettek, bár azóta némi fellendülés tapasztalható az ágazatban.

A Pandora laboratóriumban készült gyémántjait az Egyesült Királyságban gyártják, és az Egyesült Királyság egyben az első ország is, ahol értékesíteni fogják őket. Az új gyémántékszerek ára 250 fontnál (104 ezer forint) kezdődik. Bár a gyémántok hagyományosan csekély hányadát teszik ki a Pandora világszerte évente eladott 100 millió darabjának, Lacik mégis úgy véli, hogy az alacsonyabb áraknak köszönhetően ez a szám egyre csak növekedni fog.

Olya Linde szerint a jobb formatervezés és az alacsonyabb árak a legfőbb okok, amiért a vásárlók a laboratóriumban készült gyémántokat választják a természetes úton előállított társaikkal szemben. A gyémántékszerek vásárlásakor a fiatalabb korosztály számára sokkal fontosabbak a fenntarthatósággal kapcsolatos aggályok, mint az idősebb korosztálynak, éppen ezért a Pandora is abban reménykedik, hogy a laborgyémántok piaca jelentősen fellendül a közeljövőben.