A világ lakosságának fele rosszabbul él a világjárvány miatt

Fotó: Unsplash/Sharon McCutcheon
not image

Borbély Fanni

2021. május 4. - 15:43

A 117 országban, 300 ezer ember megkérdezésével végzett felmérés szerint minden második ember keres kevesebbet a világjárvány miatt.

Világszerte minden második embernek csökkent a jövedelme a koronavírus miatt, azonban különösen az alacsony jövedelmű országokban élő embereket érintette a munkahelyek megszűnése vagy a munkaidő csökkentése – derül ki egy új kutatásból.

Az amerikai Gallup közvélemény-kutató cég, amely 117 országban 300 ezer embert kérdezett meg a témában, megállapította, hogy a világjárvány okozta fennakadások miatt a munkával rendelkezők fele keresett kevesebbet a pandémia óta. Ez globálisan 1,6 milliárd felnőttet érinthet a kutatási eredmények alapján. “Ezek az arányok világszerte eltérőek: a thaiföldi 76 százalékos igen magas értéktől egészen a svájci 10 százalékos értékig terjedtek” – áll a kutatók közleményében.

Bolíviában, Mianmarban, Kenyában, Ugandában, Indonéziában, Hondurasban és Ecuadorban a megkérdezettek több mint 70 százaléka jelezte, hogy kevesebbet visz haza, mint a globális egészségügyi válság előtt, ez az arány az Egyesült Államokban mindeközben 34 százalékra csökkent.

A koronavírus-járvány okozta válság világszerte igen komolyan sújtotta a munkavállalókat, különösen a nőket, akik túlreprezentáltak az olyan alacsonyan fizetett, bizonytalan ágazatokban, mint a kiskereskedelem, a turizmus és az élelmiszeripar. Az Oxfam nemzetközi jótékonysági szervezet csütörtökön közzétett tanulmánya szerint a járvány világszerte 800 milliárd dollár jövedelemkiesést okozott a nőknek.

A Gallup felmérése szerint a megkérdezettek több mint fele nyilatkozott úgy, hogy ideiglenesen kénytelen volt szüneteltetni a munkát a munkahelyén vagy vállalkozásában – mindez világszerte mintegy 1,7 milliárd felnőttet tesz ki. 57 országban, köztük Indiában, Zimbabwéban, a Fülöp-szigeteken, Kenyában, Bangladesben és El Salvadorban a válaszadók több mint 65 százaléka jelezte, hogy egy időre abbahagyta a munkát.

Azok az országok, ahol a legkevesebben nyilatkoztak úgy, hogy jelenleg nem dolgoznak, túlnyomórészt fejlett, magas jövedelmű országok voltak: Ausztriában, Svájcban és Németországban például 10-ből kevesebb mint egy ember mondta azt, hogy átmenetileg nem dolgozik, míg az Egyesült Államokban ez az arány 39 százalék volt – derült ki a kutatásból.

A felmérés azt is megállapította, hogy minden harmadik megkérdezett elveszítette állását vagy vállalkozását a világjárvány miatt – ez világszerte valamivel több mint egymilliárd embert jelent. Ezek a számok azonban nemzetenként is eltérőek: az alacsonyabb jövedelmű országokban, például a Fülöp-szigeteken, Kenyában és Zimbabwéban a válaszadók több mint 60 százaléka veszítette el állását vagy vállalkozását, míg Svájcban ez az arány 3 százalék, az Egyesült Államokban pedig 13 százalék volt – írja az Independent.