Clouds
21 Budapest
Dollár
359,46 Ft
Euró
390,10 Ft
Font
444,07 Ft
Bitcoin
22,771 $

Kiderült, melyik korosztály részesíti előnyben Márki-Zay Pétert

MTI/Szigetváry Zsolt
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének szakemberei egyetemi hallgatókkal közösen végeztek egy online felmérést az előválasztás második fordulója során.

A kérdőíves kutatás egyik állítása, hogy az eredmények részben megerősítik azokat a vélekedéseket, miszerint Márki-Zay Péter támogatói fiatalabbak, magasabban képzettek, és jellemzően az online hírportálokból és a közösségi médiából tájékozódnak.

Soron kívül Több órára is kisüthet a nap kedden, ám éjszaka hózáporra is van kilátás

A kutatás során 652 előválasztót kértek fel, hogy vegyenek részt a kutatásban, közülük 440 fő kezdte meg a kérdőív kitöltését. Arra a kérdésre, hogy kire szavazott az előválasztás második fordulójában, 357-en adtak választ: 124-en Dobrev Klárára (35%), 233-an Márki-Zay (65%) Péterre voksoltak.

A kutatásból kiderült például az is, hogy sokkal több nő szavazott Dobrev Klárára, mint Márki-Zay Péterre, viszont előbbinek jóval idősebb a szavazótárbora, mint utóbbinak. Dobrev Klára választóinak átlagéletkora 67 év, Márki-Zay Péter választóinak 44 – olvasható a blogbejegyzésben.

A két szavazói tábor között iskolai végzettség szempontjából is hatalmas különbség mutatkozik – míg Dobrev Klára választóinak mintegy kétharmada középfokú, harmada felsőfokú végzettséggel rendelkezik, addig Márki-Zay Péter esetében az arány éppen fordított.

Az iskolai végzettségre vonatkozó eredmények azt az általános vélekedést erősíthetik, hogy Márki-Zay Péterre a magasabb státuszúak szavaztak. Vallásosság tekintetében azonban nincs lényegi különbség a jelöltek szavazói között, azaz legalábbis a budapesti előválasztók körében nem mutatható ki az az összefüggés, miszerint Márki-Zay Péterre az inkább vallásos emberek szavaznának.