Dollár
395,41 Ft
Euró
412,67 Ft
Font
480,98 Ft
Bitcoin
17,094 $

Ennyi pénzt bukhatott a világgazdaság a COVID miatt: döbbenetes számok

Fotó: Unsplash/Domink Lückmann
not image

Nagy Noel

2021. november 11. - 22:06

Alekszej Kudrin orosz közgazdász megfogalmazása szerint a világ egyáltalán nem volt felkészülve, hogy egy koronavírus-járványhoz hasonló pandémia csapjon le rá egyik pillanatról a másikra.

Kudrin becslései szerint a koronavírus-járvány miatt akár 10 trillió, vagyis 10 ezer milliárd dollárt bukhatott a világgazdaság – idézte az RT Deutsch. A szakértő szerint az egészségügyi rendszer felkészületlensége okolható elsősorban ez miatt.

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

„Az egészségügyi és jóléti rendszerek megmutatták, hogy nem voltak felkészülve egy globális sokkra. Az államok és szabályozóhatóságok feladata innentől az lesz, hogy olyan mechanizmusokat fejlesszenek ki, amelyektől stabillá és hatékonnyá válik a rendszer”

A Világbank becslései szerint a világgazdaság egyébként már az újjáépülés fázisába lépett és a történelem legnagyobb recesszió utáni felpattanását produkálhatja 2021-ben, akár 5.6 százalékos is lehet a globális növekedés a tavalyi évhez képest.

A szervezet jelentésében azonban felhívta a figyelmet, hogy ez az újjáépülés borzasztóan egyenlőtlen globálisan, ami elsősorban a fejlődő országokat érinti. Míg a nyugat és az első világ jobban fejlődik, addig a még mindig súlyos vírusgondokkal küzdő harmadik világ szenvedni fog.

Ignazio Visco, az olasz jegybank kormányzója ugyanakkor jelezte, hogy a koronavírus még mindig hatalmas fenyegetést jelent a világgazdaság számára, ugyanis még mindig megjósolhatatlan, mikor bukkan fel egy mindent elsöprő variáns.