Kásler elmondta, mennyire bizonyultak hatékonynak Magyarországon a koronavírus-vakcinák

MTI/Vajda János
not image

Kulcsár Péter

2021. július 21. - 17:10

Kásler Miklós tárcavezető videósorozatának legújabb részében azt taglalta, milyen eredményekkel zárult hazánkban az az epidemiológiai vizsgálat, amit február 15. és május 15. között hajtottak végre.

A vizsgálat célja a vakcinák hatékonyságának bemutatása volt, amiről bár a kormány korábban közölt egy táblázatot, az értelmezésével adódtak gondok.

Milliónyi átoltott ember megfertőződésének arányait határoztuk meg, illetve a fertőzöttek közül a halálesetek számát. Ez azt mutatja, hogy a fertőzés elleni védettség az összes vakcinát tekintve 78 és 91 százalék között van. Ez rendkívül értékes számsor, mert nem az ellenanyaghoz, nem a sejtes immunitáshoz kötődik, hanem gyakorlati eredményekre támaszkodik” – mondta Kásler az új vizsgálati módszertanról.

Az ellenanyagszint-mérések kapcsán az Emmi-miniszter közölte, ezek különböző laboratóriumokban történtek, és eltérő módszereket használtak, ezért az eredményeket nem érdemes összehasonlítani.

Kásler emiatt arra utasította a Népegészségügyi Központot, hogy dolgozzon ki egy hitelesítési formát, amellyel elősegíthetik a kutatások sztenderdizációját.

Azt mondani, hogy az ellenanyagszint és a védettség azonos fogalom, rendkívül súlyos kijelentés, és nem igaz” – figyelmeztetett a tárcavezető, aki egyúttal hozzátette, Európában talán a legsikeresebb védekezést Magyarország mutatta fel a járvány első hullámában, és a harmadik hullámot is sikerült gyorsan „letörni”.

A keleti vakcinák körülbelül 5600 magyar ember életét mentették meg, és a nyugati vakcinák is körülbelül ennyit, valamennyivel talán többet” – zárta gondolatait a miniszter.