Rusvai szakmai véleménye a vakcinák keverésről a harmadik oltások előtt

Fotó: Somogyi Nóra asszisztens beolt egy fiatalt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. július 20-án. MTI/Rosta Tibor
not image

Hujber Dávid

2021. július 20. - 21:58

Az elismert szakember, aki nagyon jól ismeri a vírusokat, az interjúja alatt elmondta azt is, hogy milyen esetekben lehet érdemes keverni a vakcinákat.

Magyarország az egyetlen, ahol hat különböző vakcinával oltanak, ez abszolúte egyedülálló, és mi voltunk az elsők, akik zöld jelzést adtak a harmadik adagok beadására. Ez az első két oltáshoz hasonlóan önkéntes és ingyenes.

Már azt is tudhatjuk, hogy augusztus első napjától válik elérhetővé a lehetőség, és a vakicnát ugyanott vehetjük fel, ahol az első kettőt megkaptuk. Rusvai Miklos a TV2 reggeli műsorában, a Mokkában beszélt arról, hogy milyen esetekben szükséges a vakcinák keverése, vagyis a harmadik oltásunkat már egy másik típussal vegyük fel.

„Keverni lehet, bizonyos esetekben kell, ezért mondtam, hogy változatos nálunk a vakcinapaletta, ugye például a vektorvakcinák után célszerű… Ugye a vektorvakcina az a Janssen, az AstraZeneca és a Szputnyik.

„Ezekben adenovírus az alap, ebbe teszik bele a koronavírusnak egy génszakaszát, és utána sejtjeink termelik le a génszakaszt. Mivel az adenovírus ellen is akcióba lép az immunrendszerünk, ezt az adenovírust, ha többedszerre visszük be, közömbösödik, mielőtt a hatását kifejthetné.”

Tehát, aki ilyet kapott, annak javasolt más oltóanyaggal beoltatni magát. „Így van, így van.” Rusvai elmondta, elsődlegesen a háziorvosok döntenek arról, hogy az oltott milyen vakcinát kapjon a harmadik körnél.

Ők azok, akiknek meg kell kapniuk az ehhez szükséges információkat, hogy a lehető legfelkészültebbek legyenek, ha eljön az idő, és be kell adniuk a harmadik oltást. „Hogy tudják, melyik vakcina után mit célszerű, és mit nem célszerű, mert ugye vannak ilyen szempontok is.”