Dollár
426,10 Ft
Euró
423,44 Ft
Font
485,74 Ft
Bitcoin
20,274 $

Orbán bejelentette, lehetővé teszik a harmadik oltást, és az egészségügyben kötelezővé válik a vakcina felvétele

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
not image

Hujber Dávid

2021. július 16. - 07:39

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió vendégeként közölt fontos információkat a járványhelyzetről, érintvén a harmadik oltás kérdését is.

A magyar miniszterelnök ezúttal is korán kezdte a napot, és az operatív törzzsel való egyeztetéseket követően a Kossuth Rádió stúdiójának felé vette az irányt, hogy új információkat osszon meg, többek között a harmadik körös oltásokról.

Orbán elmondta, a vélemények abban a tekintetben megoszlanak, hogy kell-e harmadik oltás. A magyar kormány azt mondja, nem kell félni a harmadik oltástól, mert nem árthat.

Ennek alapján lehetővé teszik a harmadik oltás felvételét, de azt is ajánlják, hogy a második oltást követően teljen el négy hónap. Ugyanakkor az orvosok hozzák meg a döntést az adott személy oltásáról, az időpontot illetően is.

Bőségesen van vakcina, ezzel sem lehet gond, illetve az orvos hozza meg azt a döntést, hogy milyen vakcinát használjanak a harmadik oltásnál. Sorrend nem lesz, tehát az idősek és a fiatalabbak egyaránt jelentkezhetnek, már augusztus 1-től.

Azon a helyen kaphatjuk meg a harmadik oltásunkat, ahol az előzőket is felvettük, és időpontot kell kérnünk. Döntés született arról is, hogy az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz az oltás, más szektorban nem.

Mint arról az MTI is beszámolt, az iskolakezdés első két napján minden oktatási intézményben lehetővé teszik, hogy a 12 évesnél idősebb gyerekek felvegyék a koronavírus elleni oltást, amennyiben szüleik ezt megengedik – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken. A kormányfő azt mondta, a 12-15 év közötti korosztály 13-14 százaléka már megkapta az oltást. A 16-18 év közöttiek oltása nagy sebességgel halad, az átoltottság közöttük 45 százalék körül van – közölte a miniszterelnök.

Ugyancsak döntöttek arról, hogy a be nem oltott időseket felkeresik annak érdekében, hogy éljenek az oltás lehetőségével, ami életet ment. Ebben nemcsak a háziorvosok fognak részt venni, hanem többek között az orvostanhallgatók is. Az idősek 15%-a nem oltotta be magát, tehát őket kell meggyőzni az oltás felvételéről, hangsúlyozván, hogy a delta variáns minden eddiginél veszélyesebb.

Orbán arra kéri az embereket, hogy azok, akik nem oltottak, inkább ne menjenek külföldre, mert hazahozhatják a fertőzést, és az járványt indíthat be. Ezt nem foglalták törvénybe, csupán arra kérik az embereket, hogy azok menjenek külföldre, akik már mindkét oltásukat felvették.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.