Dollár
392,12 Ft
Euró
405,81 Ft
Font
469,72 Ft
Bitcoin
16,879 $

Kiderült, hogyan lehet legjobban kimutatni a koronavírus-járvány trendjeit

A 6,7 milliárd forintból épült új kaposvári szennyvíztisztító-telep 2020. október 12-én, az átadás napján. MTI/Varga György
not image

Kolláth Benjámin

2021. május 15. - 17:50

Egy kutatás alapján a világon szinte mindenütt használják a szennyvízből vett mintákat arra, hogy előrejelezzék a koronavírus-járvány nagyobb ívű trendjeit, ez mutatja, mennyire hatásos módszer.

A Nature írt egy hosszabb összefoglalót arról, mennyi módon használják a szennyvizet a koronavírus elleni küzdelemben. Ebből kiderül, hogy míg tavaly alig egy tucat ilyen programból lett kétszáznál is több, miután kiderült, hogy egész vírus mellett annak részecskéi is kiürülnek az emberi szervezetből.

Soron kívül A Fidesz szerint Gyurcsányék igyekeznek blokkolni az EU-s pénzek megérkezését

Itthon is használják ezeket a méréseket arra, hogy előrejelezzék, hol várható a koronavírus-járvány erősödése és gyengülése. Bár ez a módszer eddig is ismert volt, Ana Maria de Roda Husman, a holland Nemzeti Közegészségügyi és Környezetvédelmi Intézet fertőző betegségekkel foglalkozó kutatója szerint most lendült fel igazán.

Ezek különböző helyeken különböző célokat látnak el. Az Egyesült Arab Emirségekben az érkező repülőkben, Hongkongban az egyes háztömbökben vizsgálják külön a szennyvizet, Kanadában a variánsokat figyelik így.

Nem mindenhol működik azonban ugyanaz a módszer. A számokat a korai szigorú lezárások révén alacsonyan tartó Ausztrália nem tudná a szokásos mintavételes metódussal vizsgálni a trendeket, így ők olyan anyagot tesznek a szennyvízbe, mely felfogja a koronavírus-részecskéket, így több napnyi “leletet” tudnak egyszerre kielemezni.

Nehezebb a dolga a fejlődő országoknak. Indiában például több városban a nyomornegyedekben eleve nincs is csatornarendszer, így sokkal nehezebb felmérni azt, mi várható a járványok alakulásában.

Mindenesetre a lap által megkérdezett szakértők egyetértettek abban, hogy a módszer a későbbiekben is hasznos lehet és nem csak a járványok követésére: egyes, stressz okozta hormonok jelenléte vagy a koffeinfogyasztás is megfigyelhető a mintákból.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.