Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Komplett római várost tártak fel az egyiptomi Luxorban

Fotó: MTI/EPA/Mohamed Hoszam
Kult
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A római város becsléseik szerint mintegy 1800 éves lehet, a régészek szerint pedig az egyik legrégebbi és legfontosabb város lehetett Luxor keleti felén.

Mostafa Waziri, az egyiptomi Régiségek Legfelsőbb Tanácsának főtitkára szerint a város a Kr. u. 2. és 3. századból származik, s úgy jellemezte, mint “a Luxor keleti partján talált legrégebbi és legfontosabb várost”.

Soron kívül A Vatikán szerint Ferenc pápa szombaton elhagyhatja a kórházat

A CNN jelentése szerint Waziri kedden, egy Twitteren közzétett videójában megosztotta, egy teljes települést fedeztek fel Luxorban, s először a két galambtoronyra lettek figyelmesek – ezek a tornyok fészekként szolgáltak, melyekben postagalambokat neveltek.

A szakember megosztotta a galambokat aztán arra használták, hogy üzeneteket küldjenek a Római Birodalom más részeibe. Az ásatásokat még szeptemberben kezdték meg, amikor első körben szerszámokra, edényekre, valamint bronz és réz római pénzérmékre bukkantak.

A várost a Nílus partján fekvő mai Luxorban találták meg, ahol többek között megtalálható a világhírű Királyok Völgye és a Királynék Völgye, melyeket 1979-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, manapság több felfedezést is tettek: az ókori egyiptomi királyság ötödik és hatodik dinasztiájának idejéből, a Kr. e. 2500-tól 2100-ig húzódó időszakból származó leleteket tárt fel egy régészekből álló csapat.