Kínai tudósok új koronavírustörzset fedeztek fel

Fotó: Twenty20
not image

Takács Petra

2022. január 27. - 15:17

Kínai tudósok felfedeztek egy új koronavírustörzset, amely mutációnak kitéve átkerülhet az állatokról az emberre, emellett a Covid-ellenes antitestek sem tudják keresztsemlegesíteni.

A Wuhan Egyetemről érkezett kínai kutatók potenciális biológiai biztonsági veszélyre figyelmeztetnek, mivel a Dél-Afrikában felfedezett NeoCoV-törzs és a PDF-2180-CoV hatékonyan képes a denevér Angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE2) egyes típusait és a humán ACE2-t felhasználni a behatoláshoz.

A SARS-CoV-2, amelyet először Wuhanban azonosítottak, szintén az ACE2-t használja az emberi szervezetbe való bejutás során, most pedig azt állapították meg, hogy a denevéreket célzó törzzsel való fertőzést nem tudják keresztsemlegesíteni a SARS-CoV-2 vagy a MERS-CoV ellen irányuló antitestek.

Elismerték, hogy a NeoCoV természete továbbra is rejtélyes módon viselkedik, a tudósok mégis figyelmeztetnek az emberre veszélyt jelentő potenciális biológiai fenyegetésre, mind a magas halálozási, mind az átviteli arány tekintetében – derül ki az RT cikkéből.

Tárgyalóasztalnál Ukrajna és Oroszország, enyhülhetnek az inváziós félelmek

Más, szintén kínai tudósok által nemrégiben végzett tanulmányok pedig kimutatták, hogy az omikron változat “elődje”, az emberből az egerekbe jutva képes volt gyorsan felhalmozni olyan mutációkat, amelyek elősegítik a gazdatest megfertőzését, majd visszajutni az emberi szervezetbe.