Legalább tizenketten hunytak el a Kínán végigsöprő tornádók következtében

Megrongálódott épületek romjait takarítja el az úttestről egy férfi a kelet-kínai Csiangszu tartománybeli Szucsou városban, amelyre tornádó csapott le 2021. május 15-én. A természeti katasztrófában egy ember vesztette életét, és huszan megsebesültek. Egy másik tornádó Vuhanban pusztított, ahol hatan haltak meg, és 218-an sérültek meg. MTI/EPA/FEATURECHINA/Fang Tunghszü
not image

Nagy Noel

2021.május.16 - 11:50

Több tornádó is lecsapott Kína középső és keleti részére, melynek következtében 12 ember elhunyt és legalább 300-an megsebesültek.

A hatóságok beszámolója szerint legalább nyolcan vesztették életüket péntek este Vuhanban, és négyen hunytak Sengzében, Csiangszu tartomány keleti részén – adta hírül az ABC. A legelső tornádó Sengzére csapott le helyi idő szerint este 7 óra magasságában, amelytől áramkimaradások történtek.

A Kína keleti partvidékén, Sanghajtól nem messze található város önkormányzata arról számolt be, hogy több épületben és gyárban is kár keletkezett a forgószél miatt, és még aznap este négyen életüket vesztették, valamint 149 ember szenvedett kisebb sérüléseket.

Vuhanra helyi idő szerint este 8:40 környékén csapott le a tornádó, helyenként akár 86 km/órás széllökésekkel. Ennek következtében legalább két tucat lakóház elpusztult, 26 600 család pedig áramkimaradásokat volt kényszerült tapaszatalni.

A Hszinhua hírügynökség tudósítása szerint legalább nyolcan vesztették életüket a vuhani tornádóban és 230 ember megsebesült. Legalább 28 épület vált lakhatatlanná a városban, a károk pedig 37 millió jüanra (mintegy 17 milliárd forint) tehetők.

A tornádók viszonylag ritkának számítanak Kínában, közel sem annyira kitett ország ennek, mind az Egyesült Államok. 2019-ben rögzítettek utoljára halálos tornádót, akkor az ország északkeleti részén található Liaoning tartományban, melyben hatan vesztették életüket, majd egy hónappal később Hainanban volt egy tornádó, ahol pedig nyolcan hunytak el.

A legsúlyosabb ilyen jellegű természeti katasztrófa az elmúlt idők során még 2016-ban történt Kínában, akkor 98-an hunytak el Csiangszu tartományban tornádó és azzal együtt érkező jégeső következtében.