Dollár
397,39 Ft
Euró
418,93 Ft
Font
488,09 Ft
Bitcoin
17,172 $

Megsértődött az NBA-re Kína, miután az egyik kosaras Tibet felszabadításáról beszélt

TÉMÁK:
#Kína #NBA
Emigrációban élõ tibetiek Tibet függetlenségét követelik a tibeti felkelés 60. évfordulója alkalmából tartott tüntetésen az indiai fõvárosban, Újdelhiben 2019. március 10-én. A kínai megszállás és a kommunista rendszer ellen 1959. március 10-én robbant ki felkelés Tibetben, a harcoknak 86 ezer halálos áldozatuk volt. MTI/EPA/STR
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő
TÉMÁK

Egyelőre határozatlan időre nem fognak NBA mérkőzéseket közvetíteni Kínában, miután az egyik játékos Tibet védelmében szólalt fel.

Kína még 1950-ben vette át az irányítást Tibet felett, amelyet saját maguk egy „békés felszabadításként” szoktak emlegetni. Tibet egyáltalán nem nevezhető szabad régiónak, erős kínai uralom alá került az idők során.

Soron kívül Sajtóértesülések szerint húsvétig maradhat az árstop

Enes Kaster, a Boston Celtics játékosa viszont felszólalt az ügy érdekében és jelezte, hogy támogatja a tibetiek felszabadulását és függetlenségét – idézte a Sky News. Egy videóban személyesen üzent Hszi Csin-Pingnek, Kína mindenható elnökének:

„Üzenetem van Kína brutális diktátora, Hszi Csin-Ping és csatlósai felé. A kínai kormány brutális uralkodása alatt a tibeti embereknek megszűntek az alapvető jogai és szabadságai”

Kína már-már szokásához hűen meglehetősen hisztérikusan reagált arra, hogy valaki kritizálni merte az állampárt politikáját. A „kínai Facebooknak” tekinthető Tencent például azonnal eltávolította a Celtics és a New York Knicks közötti mérkőzés közvetítését.

A különböző kínai közösségi média felületeket pedig ellepték a kínai NBA-szurkolók, akik kifejezték, hogy mennyire csalódottak az eset miatt. A Weibo nevű platformon az egyik Celtic rajongói oldal például a következőket írta:

„Mostantól nem fogunk nyilvánosságra hozni semmilyen információt a csapatról. Bármilyen magatartással szemben, amely veszélyezteti a nemzetünk harmóniáját és az anyaföldünk becsületét, ellen fogunk állni”

Kanter nevét ráadásul a Weibón teljesen feketelistára tették, ugyanis a nevére való rákeresésre nem jön ki találat. Wang Wenbin, a kínai külügy szóvivője pedig kijelentette, Tibet Kína része és sosem fogják elfogadni az ilyen támadásokat, amik megkérdőjelezik a terület fejlődését

Nem ez az első eset, hogy az NBA bajba kerülhet egy Kínának nem tetsző kijelentés miatt. 2019-ben például a Houston Rockets menedzsere, Daryl Morey fogalmazta meg Twitteren támogatását a hongkongi tüntetők irányába.

A Tencent azonnal megszakította a kapcsolatokat a Rockets csapatával, Morey pedig később törölni kényszerült a tweetet. Ne legyenek illúzióink: az NBA számára 5 milliárd dolláros piac Kína, így inkább engednek az elveikből, csakhogy ne haragítsák magukra Pekinget és veszítsék el a piacot.

A fociban is láthattunk ehhez hasonló példát. Mesut Özil még az Arsenal játékosaként elítélte a hszincsiangi ujgurok ellen tanúsított bánásmódot, amelyet számos nyugati ország népirtásként definiált a kínai állampárt által.

Az Arsenal mérkőzéseit azonnal eltávolították a televíziós csatornákról, Özil nevét pedig kivették még a videójátékokból is. Az Ágyúsok viszont a játékos megvédése helyett közleményben jelentették ki, hogy nem értenek egyet álláspontjával.