Beszállítói láncokat is megszakítottak a kínai áradások

Kutyáját tolja deszkán egy nő az árvíz sújtotta kínai Csengcsou városban 2021. július 20-án. A heves esőzések következtében víz árasztotta el Honan tartomány székvárosának metróhálózatát, így emberek százai rekedtek a szerelvényekben, illetve az alagutakban. A természeti katasztrófának legkevesebb tizenkét halálos áldozata van. MTI/EPA/Featurechina
not image

Takács Petra

2021. július 27. - 21:50

A heves kínai esőzések miatt több iparágban megszakadt a helyi ellátási lánc, de hosszabb távú problémákat is okozhatnak az áradások.

A Reutersre hivatkozva írta meg a New York Post, hogy a kínai hatalmas áradások több iparág, így az élelmiszer-, az autó- és a szénkitermelés ellátási láncát is megszakította. Bár az áramszolgáltatás és az utazási infrastruktúra már helyreállt, a többnapos esőzések csütörtökre már több termék gyártásába is beleszóltak.

A hírügynökségnek a Nomura piaci elemzői elmondták: „Mivel Csengcsou az egyik legfontosabb szállítmányozási központ és Henan tartomány fontos gabona, nyersanyag és egyes késztermékek, például iPhone-ok termelője, az esőzésnek és az áradásoknak rövid távon hatása lesz az üzleti tevékenységekre és az inflációra.”

A lap névtelen forrásra hivatkozva azt is megírta, hogy a Foxconn egy kisebb létesítménye, mely asztali monitorokat gyárt, szintén károkat szenvedett.

A rövidtávú hatás mellett azonban hosszabban is lehet probléma az esőzésekből, amennyiben a koszos vízben terjedő baktériumok megbetegítik a helyi tenyészállományt.